Roham a napelemes engedélyekért

Sokan a március végi határidő előtt kérelmezték szolárrendszer telepítését, hogy elkerüljék a napelemadót.

Illés József
2017. 04. 06. 16:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Tömegesen kérelmezték az elmúlt hetekben napelemes rendszerek telepítését háztartások és kisvállalkozók. Csak a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség megközelítőleg ezer beadvány elkészítésében segédkezett. A kérelmezők jellemzően 5 kilowatt feletti szolár- (napenergiával működő) egységek telepítését jelentették be. Így legalább 5000 kilowatt kapacitású háztartási méretű rendszer kiépítésére lehet számítani a következő egy évben – tudtuk meg a Magyar Napelem Napkollektor Szövetség elnökétől. Kiss Ernő elmondta: a sietség oka az volt, hogy a kormány a március vége után kért engedélyek alapján megépülő napelemes egységek tulajdonosaira úgynevezett elosztói teljesítménydíjat vet ki. Ennek az összege jelenleg nulla forint, de szinte bizonyos, hogy később változni fog. – Hiszen annak nincs értelme, hogy a kormány bevezessen egy olyan díjtételt, amely örökké nulla forint – jegyezte meg a szakember.

Emlékezetes: azon magánszemélyeknek, illetve vállalkozóknak, akik ez év március 31-e után adják be igényüket a területi áramszolgáltatóhoz egy háztartási méretű kiserőmű – így például egyenként 50 kilowattnál kisebb teljesítményű napelemes energiatermelő berendezések – felszerelésére, azoknak 4 kilowatt teljesítmény felett elosztói teljesítménydíjat kell fizetniük. Akiknek már van kiadott engedély a kezükben, azokat a teher nem érinti, de egy éven belül el kell végezniük a beruházást, mert tizenkét hónap leteltével érvényét vesztik az engedélyek a Magyar Energetikai és Közműszabályozási Hivatal (MEKH) rendelete alapján. A szakemberek úgy látják, az új teher bevezetésével a kormány a napenergia hasznosításának terjedését igyekszik majd korlátozni.

A szakértők megerősítették: nem állja meg a helyét a MEKH-nek az az érvelése, hogy az új közteher kivetése az üzemeltetők többségét nem érinti, mert a családok zöme 4 kilowatt alatti teljesítményű berendezést üzemeltet. A valóságban ugyanis a jelenleg az országban működő 30-35 ezer háztartási naperőmű átlagos teljesítménye 8,3 kilowattóra.

A szakemberek szerint az sem elfogadható érv a MEKH részéről, hogy a szolárrendszerek nagymértékben terhelik a hálózatot, miután a napelemekkel ellátott otthonok is áramot vételeznek időnként a központi vezetékrendszerről, míg máskor áramot táplálnak bele. Ezeknek az erőműveknek ugyanis alacsony a teljesítményük, amit „helyben” felvesz a hálózat, így nem terhelik meg a központi rendszert.

A következő években – a kiadott engedélyek alapján – arra lehet számítani, hogy a napenergiával működő rendszerek hazai összes teljesítménye eléri az 1500 megawattot. Ez pedig nagyobb, mint az egyik újonnan megépíteni tervezett, 1200 megawattos paksi atomerőműblokk áramtermelő képessége. Ám miközben a két új paksi reaktor építése – a hivatalos számításokra alapozva – összesen 3600 milliárd forintnyi ráfordítást igényel majd, addig az épülő 1500 megawattnyi napelemes kapacitás nem az adófizetőket terheli, mivel zömében magánberuházásokról van szó. Emellett a napelemek leszerelésekor nem keletkeznek olyan különösen veszélyes hulladékok, mint a nukleáris üzemekben. A kormányzat azonban ennek ellenére 2015-től kilogrammonként 114 forint úgynevezett környezetvédelmi termékdíjat rótt ki a napelemekre azzal az indoklással, hogy a beszedett összeget a leszerelt napelemek ártalmatlanítására fordítja. Ám a mai napig megoldatlan a leszerelt napelemek elhelyezése, illetve feldolgozása – állítják szakértők.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.