Sikeres volt az önkéntes nyugdíjpénztárak első negyedéve

Vége az aranykornak, a jövőben már évente négy-öt százalékos hozam elérése sem lesz egyszerű.

Hajdú Péter
2017. 04. 07. 14:30
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kilőttek az önkéntes nyugdíjpénztárak az év első negyedében, de szakértők szerint nem tart sokáig az aranykor, mert a megtakarításokra általánosan is igaz, hogy egyre nehezebb kiugró hozamot elérni, s ez alól a nyugdíjpénztárak sem tudják kivonni magukat. Egyelőre azonban akadnak olyan önkéntes pénztári portfóliók – elsősorban a nagyobb kockázattal működők –, amelyek az év első három hónapjában 3-4 százalékos hozamot írtak jóvá ügyfeleik számláin. A Bankmonitor számításai szerint szerencsés esetben akár évi 13 százalékos hozam sem elképzelhetetlen ezeknél.

A fölfelé ívelő időszaknak azonban vége, s a jövőben arra kell számítani, hogy már az évi 4-5 százalékos hozamért is nagyon meg kell dolgozni. Ez egyrészt a mind gyengébb befektetési lehetőségek, másrészt pedig a lassan beinduló infláció miatt van. Annál is fontosabbak ezek a hozamok, mert egyre nyilvánvalóbbá válik, hogy az állami nyugdíjból a jövőben egyre kevésbé lehet megélni, valamiféle bevétellel azt ki kell egészíteni. Erre tökéletesen alkalmas az önkéntes nyugdíjpénztárban összegyűjtött pénz. Nem mindegy azonban, hogy a befizetéseket, valamint az utánuk járó húszszázalékos adókedvezményt mekkora hozammal növeli a nyugdíjpénztár.

A Bankmonitor által vizsgált nyugdíjpénztári portfóliók hozamai az első negyedévben azt mutatták, hogy a legbiztonságosabbnak tartott klasszikus portfóliók az inflációt is figyelembe véve már veszteséget termeltek: a vizsgált kilenc portfólióból ötnek a hozama a 2,9 százalékos februári infláció alatt maradt. A legnépszerűbb, kiegyensúlyozott portfólióba fektetők jobban jártak, hiszen legtöbbjüknek 1-1,5 százalékos reálhozamot írtak jóvá. A legkockázatosabb, növekedési portfólióba tartozók pedig még ennél is nagyobb, 5-6 százalékos hasznot rakhattak zsebre.

Bár ezen számok alapján úgy tűnik, érdemes megkockáztatni, hogy az utóbbiban fialtassa pénzét az ember, a hosszabb távú adatok áttekintése mást mutat. Tíz évre visszatekintve ugyanis arra a következtetésre jutottak a Bankmonitor elemzői, hogy alig-alig van különbség a hozamok között. A legnagyobb meglepetés talán az, hogy az idei év első harmadában jócskán lemaradó klasszikus portfólió bizonyos években jobban teljesített, mint a kockázatosabb, de nagyobb hozamot ígérő befektetési formák.

A hozamok mellett nagyon fontos az is, hogy mekkora összeget tud elhelyezni az ügyfél a számlán. Saját maga is befizethet – ami után húszszázalékos adókedvezményben részesül –, de a munkáltatója is utalhat a számlájára. Ez utóbbi lehetőség azonban az idén kevésbé népszerű, mert a kafetériarendszerben korábban nyújtott kedvező adóteher melletti utalásra ma már nincs lehetőség. Kravalik Gábor, a nagyobb önkéntes nyugdíjpénztárakat összefogó pénztárszövetség elnöke lapunknak korábban elmondta, jelenleg is folynak a kormányzattal tárgyalások arról, hogy valamilyen formában ismét ösztönözzék a munkáltatói befizetéseket. Reményeik szerint már ebben az évben sikerre vezethetnek az egyeztetések. Az pedig, hogy a kormány hajlandó az ügyben tárgyalni, azt mutatja, egyelőre rémhírnek tekinthetők azok a feltételezések, hogy a magánnyugdíjpénztárakhoz hasonlóan az önkéntes pénztárakat is beszántják.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.