Több tízezer szakember hiányzik az építőiparból

A bérek rendezése és a munkakörülmények javulása nélkül folytatódik a kivándorlás.

Illés József
2017. 04. 17. 16:07
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az építőipar tartós szárnyalásához a bérek emelkedésére, a munkakörülmények javítására, a hatékonyság növelésére és a szakmai oktatás valódi, rendszerszintű reformjára van szükség – írja az Ígylakunk.hu. A szakmai portál elemzése szerint az építőipari kilátások tavaly december óta folyamatosan javulnak: rengeteg lakásberuházás indult és indul, hamarosan újabb nagy állami építkezések is elkezdődnek. Az elmúlt egy évtizedben azonban az ágazat 50 ezer munkavállalót veszített. Mára minden építőipari szakma területén megjelent a munkaerőhiány: a szakmunkásoktól a mérnökökig. Jelenleg 20-30 ezer munkavállaló hiányzik az építőiparból.

A tanulmány szerint a kivándorlás folytatódik, és a bérrendezés, valamint a munkakörülmények jelentős javulása nélkül nem is fog megállni. A hazai munkaadók ugyanis képtelenek versenyezni egy osztrák vagy német céggel, amely bejelentett, tisztességes munkabért – átlagban havi 240 ezer forintot –, megfelelő munkahelyi körülményeket, 13. és 14. havi munkabért és más kedvezményeket is nyújt.

– Az építési szektor működését az is befolyásolja, hogy Magyarországon kedvezőtlen a kivitelezői szektor szerkezete. A jelenleg működő 89 ezer vállalkozás 95,67 százaléka mikrovállalkozás, ezek többnyire a rendszerváltás után született kényszervállalkozások – mondta az Építési Vállalkozók Országos Szakszövetségének elnökségi tagja a portálnak. Tóth Istvánné hozzátette: az ínséges években a túl sok vállalkozó gyakran egymás alá ígért az amúgy is alulértékelt piacon, így az óradíjak rendkívül alacsony szinten rekedtek meg. Ma az átlagos rezsióradíj 2800 forint, ami versenyképtelen a nyugat-európai bérekkel szemben. Sőt más hazai ágazatokkal szemben is: például egy autószerelő óradíja minimum ennek a duplája.

Az elvándorlást tetézi az elöregedés az ágazatban, sok a nyugdíjközeli vállalkozó, utánuk nem jönnek újak. A tapasztalatok szerint az építőipari szakiskolákban végzettek közül tízből két fiatal marad a szakmában. Az anyagi és munkahelyi körülmények mellett ennek oka az építőipar alacsony presztízse, a fejlődés, az előrelépés lehetőségének hiánya.

Eltér István, a Magyar Építészkamara (MÉK) alelnöke úgy látja: ötven éve nem tapasztalt hiány van építészekből is. Nagy tervezőirodák kénytelenek pályázatokat, felkéréseket visszautasítani kapacitáshiány miatt. Ha Olaszországhoz hasonlítjuk a magyar helyzetet, ott lakosságszám arányában háromszor annyi építész dolgozik, mint nálunk, de Németországban, Portugáliában is magasabb ez az arány – fűzte hozzá az alelnök.

– A sok beruházás miatt olyannyira megnőtt az igény a tervezőirodáknál, hogy a frissen végzettek már válogathatnak az irodák között, sőt már a végzős évfolyamon is toboroznak, és a fizetések megközelítőleg a korábbi két-két és félszeresére nőttek az utóbbi időben – mondta Perényi Tamás, a BME lakóépület-tervezési tanszékének vezetője. Mint hangsúlyozta: nem képeznek kevesebb szakembert, mint korábban – az ország öt egyetemén legalább négyszáz fiatal végez évente –, de a jelentős részük azonnal külföldre szerződik.

Az utánpótlás biztosítását nehezíti, hogy a megbízások halmozása és a sok kötelező adminisztráció miatt az irodák már önállóan dolgozni tudó munkaerőt keresnek, így alig van hely itthon, ahová az egyetemisták gyakorlatra mehetnek. A MÉK alelnöke szerint a hazai képzés jó és mindenhol elismert, így a fiatal építészek könnyen elhelyezkednek a külföldön eltöltött gyakorlat után. – Sajnos a legjobbak kint is maradnak – jegyezte meg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.