A multikat is segítették az adóváltozások

Növekvő adminisztrációval harcolnak a hatóságok az áfacsalások ellen.

Horváth Attila
2017. 05. 02. 10:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az elmúlt években Európán belül hazánkban zajlott le az egyik legnagyobb adóátrendeződés, melynek nyertesei közé tartoznak a multinacionális vállalatok is, noha a rájuk kivetett ágazati különadók valamelyest árnyalják a képet. Az általános tendenciának megfelelően ugyanis a jövedelemadókról a forgalmi adókra helyeződött át a hangsúly, ami – a magyar szabályozási sajátosságokkal együtt – kedvez a nagy cégeknek. Jancsa-Pék Judit, a LeitnerLeitner vezető tanácsadója, partnere segítségével annak jártunk utána, hogy ez az adóátcsoportosítás hogyan hatott a cégek, különösképpen a multinacionális vállalatok adózására.

A 2010-et megelőző években 16 százalékos volt a társasági adó (tao) mértéke, ehhez 10 százalékos, kedvezményes kulcs járt, amelyet azonban csak kivételes jelleggel és feltételek – például rendezett munkaügyi kapcsolatok, minimálbérnél magasabb jövedelem melletti foglalkoztatás, az elvárt jövedelemnél magasabb adóalap – mellett lehetett alkalmazni. Mindez jelentősen megváltozott 2010 augusztusában, amikor – a korábbi kondíciók nélkül – 500 millió forintos eredményig 10, felette 19 százalékban állapították meg a tao kulcsait. Ez a lépés elsősorban a kisebb és a közepes cégeknek kedvezett Jancsa-Pék Judit szerint.

Ám a kormány hamarosan bővíteni kezdte a társasági adóból levonható támogatások rendszerét, így a cégek a társasági adón keresztül támogathatták az előadó-művészetet, a filmeket és a sokat vitatott látványcsapatsportokat. Ez tükröződött a költségvetés társaságiadó-bevételében, amely 2015-ig fokozatosan csökkent, majd 2017-ig újra emelkedett. Ez utóbbi jelenség egyik oka az lehetett, hogy a kedvezményezett szervezetek támogatására bevezették az adófelajánláson alapuló rendszert, így a cégek többletfinanszírozás nélkül tudják az adó egy részét a kiválasztott célra „átirányítani”. Az idei évtől újból csökkenhet a költségvetés bevétele a nyereségadóból, hiszen egységesen kilenc százalékra mérséklődött a kulcs, és több új adókedvezmény is megjelent. Szakértők szerint a kis cégek azonban semmit sem fognak érezni a változásból, ez a lépés ugyanis egyértelműen annak az alig több mint ezer vállalkozásnak kedvez, melynek adóalapja meghaladja az 500 millió forintot. Ezek többsége a magyar gazdasági szerkezet sajátosságai miatt külföldi tulajdonosi hátterű társaság, vagyis multi, amelyek közül eddig is számosan éltek a beruházási adókedvezményekkel. Igaz, a társasági adó engedményeit az újabb és újabb különadók kompenzálták. A különadók csekély számuk miatt 2009-ig nem számítottak jelentős költségvetési bevételforrásnak, 2010–2012 közt viszont már a társasági adóval nagyjából azonos nagyságrendet képviseltek a költségvetés bevételein belül, 2013-tól pedig jelentősen meghaladják azt.

– A különadó-bevételek drasztikus növekedésének egyik fő oka, hogy számuk évente nőtt, 2004-től összesen 16 ilyen adónemet vezettek be. A legjelentősebbek a bankadó, a kiskereskedelmet, az energiaszektort és a távközlést érintő, úgynevezett egyes ágazatokat terhelő különadók, valamint a pénzügyi tranzakciós illeték. Az Európai Bizottság elemzése szerint az egyes ágazatokat terhelő adónemek hozzájárultak a beruházások csökkenéséhez, mivel kiszámíthatatlanná tették a gazdasági környezetet. A különadók bevezetésével párhuzamosan került hazánk a bizottság látókörébe is, az új adónemek miatt ugyanis több esetben is kötelezettségszegési, vagy éppen tiltott állami támogatás miatti eljárás indult Magyarország ellen. Ilyen sorsra jutott a távközlési szektor, valamint a bolti kiskereskedelmi tevékenységet terhelő ágazati különadó, a reklámadó, a dohányipari vállalkozások egészségügyi hozzájárulása és az élelmiszerlánc-felügyeleti díj is. – Az unió ezek közül többet szigorúan be is tiltott – mondta a szakértő.

Jancsa-Pék Judit arra is rámutatott, hogy a taokulcs csökkenésével párhuzamosan növekedni kezdett az áfa szerepe. 2009 júliusában 20-ról 25 százalékosra emelkedett a normál kulcs, az Európai Unió (EU) legmagasabb adókulcsát, 27 százalékot pedig 2012 januárjától alkalmazzuk. A magas áfát elsősorban a fogyasztó, vagyis az átlagpolgár fizeti meg, ugyanakkor rendkívül érzékennyé tette hazánkat az áfacsalásokkal szemben, amelyek ellen növekvő adminisztrációval harcolnak a hatóságok. A csalások kivédésére hazánk többször próbálkozott az úgynevezett belföldi fordított adózás kiterjesztésével, azonban az uniós piactorzító hatások miatt ezt az EU nem engedélyezte, így a kedvezményes kulcsokat egyre szélesebb körben alkalmazzuk.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.