A stadionépítések miatt csalódhatnak az új lakásra várók

15,4 százalékkal emelkedtek tavaly a lakásárak, de lassulni fog a drágulás. A tervezett beruházások jó része nem fog elkezdődni idén.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 12. 17:06
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Országos átlagban 15,4 százalékkal emelkedtek tavaly a lakásárak, az év végére jelentősen lassult az éves növekedés – derült ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből. Ingatlanpiaci szempontból továbbra is Budapest a legizgalmasabb helyszín, a fővárosban 22,5 százalékkal drágultak átlagosan a lakások egy év alatt. A korábbi esztendők 25-30 százalékos áremelkedése után a tavalyi év már trendforduló volt, legalábbis ami a drágulás lassulását jelenti.

A statisztikák regionális összevetésben hatalmas szórást mutatnak. Az ingatlanpiacot jellemző örömteli folyamatok, vagyis az elmúlt évek áremelkedése ugyanis Budapesthez és a nagyvárosokhoz, illetve Pest megyéhez és az ipari szempontból aktív régiókhoz köthetők. Az elnéptelenedő vidéki kisvárosokban és falvakban, ahol nincs munkalehetőség, csak nyomott áron lehet, ha van éppen van kereslet, eladni a házakat és lakásokat.

Balla Ákos, a Balla Ingatlan tulajdonos-ügyvezetője szerint idén az új építésű lakásoknál várható további drágulás, de üteme már alacsonyabb lesz az elmúlt években tapasztaltaknál. Ennek elsősorban az az oka, hogy nőttek az anyagköltségek, és emelkedtek a munkadíjak is – mondta a szakember. Balla Ákos szerint a tervezett beruházások harmada vagy fele nem fog elkezdődni idén, vagy meg fog állni, mivel nem tudnak olyan mértékben árat emelni, hogy az ingatlanfejlesztők el is tudják adni az elkészült lakásokat. A használtlakás-piacon ugyanis megállt az áremelkedés, a régebbi építésű ingatlanok esetében stagnálásra lehet számítani.

A szakértő úgy véli, nemcsak az elvándorolt munkaerő hiánya okoz nehézségeket az építőiparban, hanem az is, hogy sok olyan beruházás kezdődött, amelyet a szakzsargon primitív építészeti megoldásoknak nevez. „Ilyen például a stadionépítés, amelyek bár monumentális beruházások, leegyszerűsítve lényegében betonozásból állnak” – tette hozzá. Balla szerint az ilyen jellegű beruházások elviszik a kivitelezési kapacitást, hiszen egy építőcégnek egyszerűbb „tízezer négyzetmétert egyben lebetonozni, mint egy százlakásos társasházban száz konyhát és fürdőszobát elaprózva kicsempézni”. A kivitelezők választhatnak, hogy stadiont, irodaházat vagy társasházat építsenek, és ezek közül az utóbbi a legnehezebb műfaj, hiszen sok egyedi egység van benne, és a sok egyedi tulajdonos is sokkal nagyobb elvárásokat támaszt a kivitelezés minőségével kapcsolatban, mint egy nagy beruházó például a stadion esetében – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.