A tűzifa az új olaj a keleti határ mentén

A feketézők a hatósági rendszert kijátszva árasztják el a környéket olcsó fával.

MN
2017. 05. 28. 15:50
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A műsorban megszólalók szerint a trükközés egyik módja, hogy a magyarországi kereskedő árut visz ki a kamionjával Romániába, ott lepakol, majd papíron üresen hazagurul. A gyakorlatban azonban a kamion sosem üres: fával pakolják tele, de a többtonnás szállítmányt nem jelentik be az Elektronikus Közúti Áruforgalom-ellenőrző Rendszerbe, vagyis az EKÁER-be, és a fuvarokmányokban sincs nyoma. A határőröket lefizetik. Úgy tudják: több hajdú-bihari és szabolcs-szatmár-beregi vállalkozó sem legális úton tett szert busás haszonra az elmúlt években.

Pedig a fa kockázatos terméknek minősül, az EKÁER-be már akkor is be kell jelenteni, ha öt mázsát szállítanak. Éppen ezért a trükközők csalnak a mennyiségekkel is.

A papíron és a NAV rendszerében sohasem létezett áruról ezután már nem nehéz elcsalni az áfát. Számla nélkül nyomott áron tudják értékesíteni a terméket. Így fordulhat elő, hogy míg a becsületes kereskedő egy mázsa fát 3500 forint körüli áron tud eladni, a trükközők ennek a feléért odaadják.

A Panaszkönyv stábja személyesen és telefonon tartott próbavásárlást az állítólagos feketézőknél. Az egyik helyen 10 mázsa fát kerestek, amelynek piaci ára 34-35 ezer forint, itt jóval ez alatt, 27 ezerért kapták volna meg.

A személyes próbavásárlás után telefonon próbáltak fát rendelni egy másik fuvarozócégtől, ahol azt a választ kapták, hogy Brassó mellől érkezik a fa, körülbelül kéthetente egy szállítmány. Most is van már körülbelül 15 megrendelés, ők nyár végén kerülhettek volna sorra, a tíz mázsa 29-30 ezer forint körül lett volna. A vállalkozó ugyanakkor hozzátette, hogy neki ez nem profilja, csak egy-két ismerősnek, segítség gyanánt teszi.

Egy órán belül tehát két kereskedőtől is jóval a piaci ár alatt jutott volna a stáb olcsó romániai fához, amely után feltehetően semmilyen adó nem folyna be a magyar költségvetésbe. A becsületes kereskedők már többször bejelentést tettek a csalók ellen a rendőrségen, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatalnál, illetve a Nemzeti Adó- és Vámhivatalnál, de elmondásuk szerint semmi nem történt.

A hatóságokat a Hír TV is megkereste, hogy megtudja: miért nem csaptak még le a feketézőkre. A rendőrség nem tud az illegális fakereskedelemről. A hatóság azzal védekezik, hogy a határon megállított kamionok rakodóterébe nem az ő feladatuk belenézni. A fuvarozókat a Nemzeti Adó- és Vámhivatal ellenőrzi szúrópróbaszerűen, ahonnan azonban többszöri megkeresésre sem érkezett válasz.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.