Ami a csövön kifér: uniós pénzek elégetésével nyerne választást a kormány

Az erőltetett lehívás az adott éves statisztikákat kozmetikázza, nem teremti meg a későbbi növekedés alapjait.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 03. 16:18
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feltette a kormány a rózsaszín szemüveget – legalábbis erre lehet következtetni a jövő évi költségvetés és az az utáni évekre is előre tekintő konvergenciajelentés makrogazdasági számaiból.

Jól látszik, hogy a kabinet igen költekező kedvében van, ezért – bár tagadják –

egyértelmű, hogy az országgyűlési választások „hangulatában” készült el a 2018-as büdzsé.

Ez egyébként nem hungarikum, hiszen a nem megszilárdult demokráciákban bevett szokás, hogy a választások előtt többet költ a kormány, majd az urnazárás után feszesebb gazdálkodással kényszerül újra egyensúlyba hozni az állam pénzügyeit.

Nehéz lesz a korrekció, hiszen nem is tagadja a kabinet, hogy az Európai Uniótól érkező pénzügyi támogatások nagy részét már jövőre elköltenék, miközben 2020 után már nem számíthat hazánk uniós támogatásokra. Csak a 2018-as büdzsében több mint 2400 milliárd forintot „éget el” a kabinet a rövid távú gazdasági növekedés oltárán. A brüsszeli források azért járnak az újonnan csatlakozó országoknak, hogy felzárkózzanak a kontinens nyugati gazdaságaihoz. Az erőltetett pénzlehívás ugyanakkor csak arra lesz elég, hogy az adott éves statisztikákat kozmetikázza, miközben nem teremti meg a későbbi növekedés alapjait.

– Ami a csövön kifér – így jellemezte a kormány hozzáállását az uniós forrásokhoz Romhányi Balázs, a Költségvetési Felelősségi Intézet vezetője. Romhányi szerint az idei évre tervezett 4,1 és a jövő évre becsült 4,3 százalékos gazdasági növekedés mögött egyértelműen az uniós pénzek erőltetett lehívása és a költségvetési lazítás áll. A jövő évi költségvetésből kirajzolódik, hogy a kabinet egyfajta bérversenybe akarja kényszeríteni a gazdasági szereplőket. – Az elmúlt három évben a piacon azt lehetett látni, hogy egyes ágazatokban, szakmákban és cégméretekben az inflációt jóval meghaladó bérnövekedés indult el. A kormány most ezt a folyamatot mesterségesen fűti és szélesíti egyrészt a minimálbér-emelésekkel, másrészt azzal, hogy az állami cégek esetében átlagban három év alatt 30 százalékos béremelési programot indított el – mondta a szakértő. Arra számít a kabinet, hogy a magánszektor követi ezt a jövedelemnövekedést. – Úgy tűnik, hogy erre az általános bérversenyre alapozta a kabinet azt a masszív adó- és járuléknövekedést, amely már a jövő évi költségvetési bevételek között szerepel – tette hozzá.

Romhányi szerint a társaságiadó-bevételek is túl vannak tervezve a büdzsében, hiszen a reálbérek ilyen ütemű emelkedésének meg kellene látszania a vállalati profitok csökkenésében. Valamivel azonban ellensúlyozni kellett az állami kiadásokat, amelyek a választások előtt megnőttek. Mint ismert, a kormány a jövő évre korábban még 1,8 százalékos költségvetési hiányt tervezett, ami a kedden benyújtott javaslatban már 2,4 százalékra ugrott a bruttó hazai termék (GDP) arányában. De nemcsak a jövő évi költségvetésben, hanem az ideiben is megjelentek a kiadásnövelő intézkedések. A héten módosult az idei büdzsé, amelynek során a Rogán Antal vezette, kormányzati kommunikációért felelős

Miniszterelnöki Kabinetiroda 5 milliárd forinttal többet költhet majd

az RTL Klub értesülése szerint. Ez azért érdekes, mert idén már eleve 22 milliárd forintból gazdálkodhatott a kommunikációs csúcsszerv. A kommunikációs költségek emelkedése is azt jelzi, hogy a kormány választási költségvetést készített.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.