Átláthatóbbá válik a nyereség útja a világban

Az EU-ból 50–70 milliárd eurónyi társaságiadó-bevétel hiányzik, ennek visszaszerzését segítené az új törvény.

Horváth Attila
2017. 05. 08. 18:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A magyar parlament a múlt héten megszavazta az országonkénti jelentéstételi kötelezettséget (CbCR) előíró törvénymódosítást – hívta fel a figyelmet a Mazars. A könyvvizsgáló cég szerint ez jelentős változást hoz a hazai transzferár-dokumentációs kötelezettségek terén, egyben új fegyvert ad az adóhatóság kezébe. A transzferárazás az egymással kapcsolatban álló cégek szerződéseiben alkalmazott árazás összevetését jelenti az átlagos piaci árakkal. Az adóhivatal korábban is bármikor ellenőrizhette e dokumentációkat és azt is, hogy a cégek üzleti kapcsolataikban a szokásos piaci árat alkalmazzák-e. A friss törvénymódosítás lényege, hogy az adó- és egyéb közterhekkel kapcsolatos nemzetközi közigazgatási együttműködés kiegészül az országonkénti jelentéstételi kötelezettséggel, illetve az adóhatóságok közötti automatikus információcserével, így a hatóságok számára hozzáférhető, nemzetközi adatbázis jön létre.

Nagy Gabriella, a Mazars Kft. nemzetközi transzferárközpont vezetője elmondta, a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezet (OECD) még 2015-ben fogadta el az úgynevezett BEPS-akciótervet, amely a társaságiadó-alap kreatív csökkentésének és a nyereség átcsoportosításának megakadályozására irányul. Erről lapunk is beszámolt: az akcióterv célja többek között az, hogy a transzferár-dokumentáció átfogó és hiteles képet nyújtson a multinacionális vállalatcsoport működéséről, illetve a tranzakciók nyomonkövethetőségéről.

Az országonkénti jelentési kötelezettség azokra a multinacionális vállalatcsoportokra terjed ki, amelyeknek összevont árbevétele eléri a 750 millió eurót (több mint 230 milliárd forintot). Nagy Gabriella kérdésünkre elmondta, arról nem készült felmérés, hogy ez hány leányvállalatot érinthet összesen. Hozzátette, az OECD eredeti szándéka szerint a kötelezettség a világ vállalatainak 10 százalékára vonatkozhat, amelyek a társaságiadó-bevételek 90 százalékát adják. Akkor is jelenteni kell, ha Magyarországon egy világcég csak néhány fős leányvállalattal, viszonylag alacsony bevétellel van jelen, de a csoport, amelyhez tartozik, átlépi a 750 millió eurós értékhatárt. Hangsúlyozta, becslések szerint az Európai Unióból 50-70 milliárd eurónyi társaságiadó-bevétel hiányzik. Ennek visszaszerzését segíti az országonkénti jelentés. Magyarországot is erősen érintő problémáról van szó, nemrég számoltunk be arról, hogy hazánk tizenegy legnagyobb vállalata a profitja után átlagosan kevesebb mint fél százalékot adózott 2015-ben. A Demokratikus Jogok Fejlesztéséért Alapítvány szerint az adatot még sokkolóbbá teszi, hogy adóalaptól függően akkoriban 10 vagy 19 százalékos volt a társasági adó mértéke (mára ez 9 százalékosra zsugorodott).

Bár az új adatszolgáltatás ebben az évben még csak egy szűk adózói kört érint, a Mazars szerint számos hazai vállalkozás már az idén szembesül a kapcsolódó adminisztrációs terhekkel. Hangsúlyozták, érdemes felkészülni a jövőre esedékes adatszolgáltatásra, mulasztás esetén 20 millió forintig terjedő bírságot szabhat ki az adóhatóság. Az irányelv szerint az országonkénti jelentéstételi kötelezettség és az automatikus információcsere átültetését a nemzeti szabályozásba legkésőbb június 4-ig kell véghez vinni. Magyarország a most elfogadott törvény szerint egyelőre nincs késésben, ami az irányelvben előírt kötelezettség teljesítését illeti.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.