Brüsszel lehelt életet a magyar gazdaságba

A beruházások tavalyi húsz százalékos visszaesését idén hasonló ütemű növekedés váltja fel.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 30. 16:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Az idei első negyedévben a beruházások volumene 34,1 százalékkal haladta meg az előző év azonos időszakát. Fontos megjegyezni, hogy tavaly az első negyedévben bezuhant az ágazat, miután a beruházások éves alapon számítva közel tizenöt százalékot csökkentek. A két adatból is kitűnik, hogy a hazai beruházások alakulása szorosan leköveti az Európai Uniótól érkező fejlesztési forrásokat. Míg tavaly a ciklusváltás miatt alig érkezett brüsszeli forrás Magyarországra, addig idén, a 2014–2020-as új, uniós finanszírozási program hatására megnyíltak az uniós pénzcsapok.

Németh Dávid, a K&H Bank vezető elemzője az alacsony bázissal kapcsolatban megjegyezte: a több mint 30 százalékos idei növekedéssel sem sikerült a 2015-ös beruházási szintet összegszerűen elérni. – A friss adat alapján a beruházások elkezdték ledolgozni a tavalyi hátrány, a múlt év egészében ugyanis 20 százalékos volt a hanyatlás – tette hozzá. Németh Dávid szerint a tavalyi beruházási rátánk elmaradt az eurózóna szintjétől, az idén pedig elkezdődik a felzárkózás. – Általánosságban elmondható, hogy ha 20 százalékos szint alatt marad a bővülés, akkor a beruházások nem feltétlenül fedezik az amortizációt. Az idén pedig a magyar beruházások enyhén 20 százalék felett lehetnek – tette hozzá.

Suppan Gergely, a Takarékbank elemzője a friss adatokkal kapcsolatban megjegyezte: a kiemelkedően magas növekedési ütem nem csak bázishatásoknak köszönhető, hanem a beruházások érdemi gyorsulásának, mivel egy negyedév alatt szezonálisan kiigazítva 7,4 százalékkal emelkedett a beruházások volumene. A gép- és berendezésberuházások 25 százalékkal, az építési beruházások 49, míg a vállalkozások beruházásai közel 40 százalékkal nőttek. – A beruházások bővülésében szerepet játszott, hogy a vállalkozások kapacitásnövelő beruházásainak élénkülése mellett a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus elindított programjaiknak tényleges megvalósítása is nagyobb lendületet vett – tette hozzá. Suppan szerint kifejezetten kedvező, hogy a feldolgozóipari beruházások 32 százalékkal bővültek, a legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termékek gyártása területén. A nagyobb súlyú területek közül a leginkább az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye nőtt (56 százalékkal), ahol a lakásépítések és az üzleti célú ingatlanfejlesztések egyaránt növekedtek. A szállítás, raktározás beruházásainak volumene – elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és -felújítások újbóli megindítása következtében – 48 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit. Az elemző a következő negyedévekben továbbra is erőteljes növekedésre számít, noha a javuló bázishatás miatt a növekedési ütem lassulhat. – A növekedést a felfutó EU-s támogatások mellett a lakás- és irodaépítési láz, a jelentős autóipari beruházások és az állami építkezések is támogatják, amelyek hatásai – a tavaly elindított lakásépítések és irodaépítések átadásával – döntően a második félévtől lesznek láthatóak, és a következő évekre is átnyúlnak – mondta. Suppan Gergely szerint idén 20 százalékhoz közeli, jövőre pedig további 10 százalékos növekedésre lehet számítani a beruházásoknál a tavalyi 20 százalékos visszaesést követően.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.