Egyre nagyobb pácban a nyugdíjba készülők

A magas adó tartja vissza a munkáltatókat a befizetésektől. Bizonytalanabb az öngondoskodási rendszer jövője

Hajdú Péter
2017. 05. 31. 15:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Miközben a kormány a választások előtt várhatóan extra nyugdíjemeléssel igyekszik bebiztosítani újabb négyéves országlását, a kafetéria-rendszer átalakításával megnehezítik az önkéntes nyugdíjpénztárak munkáltatói befizetéseit. Így egyre borúsabbak az öregkorukra takarékoskodók kilátásai. Az önkéntes nyugdíj- és egészségpénztárak az első negyedévben kifejezetten jól teljesítettek, a nyugdíjas évekre takarékoskodó tagok mégsem lehetnek maradéktalanul elégedettek. A pénztárak által kezelt vagyon – különösen a jelenlegi alacsony kamatkörnyezetet figyelembe véve – ugyan jelentősen, 8,5, illetve 6,4 százalékkal emelkedett éves szinten, a munkáltatói befizetések azonban drámaian csökkentek, mivel megváltozott az erre vonatkozó szabályozás – nyilatkozta lapunknak az Önkéntes Pénztárak Országos Szövetségének elnöke. Kravalik Gábor szerint az idén életbe lépett új szabályok értelmében 43,66 százalékos adóteherrel sújtják a kafetéria keretében adott öngondoskodási célú megtakarításokat.

Ez csaknem tíz százalékponttal kedvezőtlenebb, mint más elemek 34,22 százalékos adóterhe.

– Ennek következményeként csökkentek a munkáltatók befizetései. Az önkéntes nyugdíjpénztárak esetében ez hozzávetőleg nyolcszázalékos visszaesést jelent az idei év első negyedében az egy évvel korábbi adathoz képest, az egészség- és önsegélyező pénztáraknál viszont drámai volt a csökkenés, hiszen 35 százalékkal kevesebb befizetés érkezett, mint 2016 első negyedében – emelte ki az elnök. – Vagyis úgy tűnik, a szabályozás megváltozásának hatására nehezedett a nyugdíjcélra takarékoskodók helyzete. A nyugdíjkori, illetve egészségmegőrzési célú takarékoskodás fontosságával szerencsére tisztában vannak a tagok. Ezért az önkéntes nyugdíjpénztárak tagi befizetései több mint 11 százalékkal nőttek egy év alatt, az egészség- és önsegélyező pénztáraknál a növekmény kiugróan magas, 51 százalékos volt. A munkáltatók és a tagok összesített befizetései azt mutatják, hogy az önkéntes nyugdíjpénztáraknál 4,6 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi szintet. A pozitív egyenleg a tagok aktivitásának köszönhető. Az egészség- és önsegélyező pénztáraknál már korántsem ennyire fényes a kép, hiszen az összesített bevétel több mint 8 százalékkal alacsonyabb az egy évvel ezelőttinél, ugyanis a kiugróan magas tagi befizetések sem tudták ellensúlyozni a munkáltatók csökkenő aktivitását.

Az elnök lapunknak azt is elmondta, olyan javaslatot készítettek, amely mindenki számára hasznos lenne, vagyis ösztönözne a nyugdíjcélú megtakarítások növelésére, és adóbevétel-kiesést sem jelentene a költségvetésnek. A több oldalról is megtámogatott, illetve konkrét számításokat tartalmazó elképzelés lényege, hogy egy egységnyi munkavállalói befizetéshez hozzá kellene tenni kétszer akkora munkáltatói befizetést, s ezt egységesen úgy kezelni, mintha a teljes összeget a munkavállaló fizette volna be. Javaslatuk elfogadása esetén nagyobb adókedvezményt vehetnének igénybe a pénztártagok, mint amennyit jelenleg az átlagos pénztártag igénybe vesz. Az elképzelést már eljuttatták a kormány illetékeseihez, illetve minden fórumot felhasználnak, hogy a többek által is támogatott javaslat mellett kampányoljanak. Fontosnak tartják a munkáltatók szerepének erősítését, mert a pályakezdők rajtuk keresztül érthetik meg az öngondoskodás fontosságát, és így évtizedek alatt már viszonylag kisebb havi befizetéssel is jelentős nyugdíj-kiegészítést alapozhatnak meg. Az általuk kidolgozott változtatások egyébként nem jelentenének adókiesést a költségvetésnek. Ezt a javaslatot támogató Századvég háttérszámításai igazolják.

Valamiféle reményt jelent, hogy a kafetériában eszközölt nyugdíjcélú befizetéseket terhelő adó jövőre 44,66-ról 41,3 százalékra csökken, de ez nem elegendő az öngondoskodás számottevő erősítésére. Pedig már rövid távon is gondot jelenthet a munkáltatói befizetések csökkenése, de ha hosszabb időszakot tekintve is változatlan marad a helyzet, akkor nehéz évek várnak nemcsak az öngondoskodási rendszerre, de a nyugdíjrendszer is jelentős problémákkal fog küzdeni. 2060-ra egy aktív dolgozónak kétszer annyi nyugdíjast kell eltartania, mint jelenleg.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.