Elhunyt a Baumol-hatás névadója, William Baumol

A neves közgazdász 95 éves volt.

Lakner Dávid
2017. 05. 05. 13:39
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Csütörtökön elhunyt a világhírű közgazdász, William Baumol, akiről a Baumol-hatás is kapta a nevét – közölte a Vox. A New York-i Egyetem professzora 95 éves volt. Baumol 2003-ban esélyes volt a közgazdasági Nobel-díjra is, de a Thompson Reuters egy évvel később is a lehetséges díjazottak közt emlegette őt. Pályája során több mint nyolcvan könyvet és több száz újságcikket jegyzett.

William Jack Baumol 1922. február 26-án született New Yorkban. A Londoni Közgazdasági Egyetemen (LSE) tanult, majd a Princeton Egyetemen dolgozott, olyan később ismertté vált közgazdászokat oktatva, mint Harold Tafler Shapiro vagy Burton Malkiel.

William G. Bowennel a hatvanas években jegyezték le elméletüket, ami Baumol-hatás néven lett ismert a közgazdaságtanban. Ezt költségkór (cost disease) néven is ismerik, és a XX. században elterjedt tömegtermelés következményét írja le. Eszerint a gazdasági fejlődést eredményező technikai progresszióval egyes piaci szereplők nehezebben tartanak lépést, így növekvő átlagköltségekkel kell szembesüljenek. Ide soroltak kulturális iparágakat vagy épp az egészségügyet is. Fejlődő iparágakhoz képest ezekben a termelékenység csökken, miközben a bérek természetszerűleg nőnek, így hiába kevesebb a produktum, nagyobb a költségnövekedés.

Baumol példaként egy vonósnégyest hozott, ami ugyanannyit dolgozott egy-egy szerzemény eljátszásával 1965-ben, mint 1865-ben. Ugyanakkor a XX. század zenészei nyilván jóval több pénzt szedtek össze, mint 1865-beli társaik, hiszen más ágazatok közben felnyomták a béreket. Hogy a legjobb zenészeket megtartsák, természetszerűleg az intézmények magasabb béreket kínáltak, elkerülve, hogy a kulturális területen dolgozók inkább más munka után nézzenek. Így alakul ki a csapdahelyzet: a nagyobb termelékenység miatt a cégek árakat tudnak csökkenteni, illetve béreket emelni. Ugyanakkor a zenészek bérének emelésével a hangversenytermek mégsem tehetnek mást, kénytelenek a jegyárakat emelni – foglalta össze a Vox. Emiatt lehetséges, hogy a gyors technológiai fejlődés korában az autókhoz, okostelefonokhoz, ruházathoz hasonló termékek költségei csökkennek, miközben az iskoláztatásé, egészségügyé, jogi szolgáltatásoké pedig növekszik. 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.