Jobb Bécsben eladósodni, mint Budapesten

Ha eurót használnánk, és kisebb lenne a bankadó, jóval olcsóbb lehetne a hitel Magyarországon is.

Hajdú Péter
2017. 05. 03. 9:52
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Feleakkora kamattal kap az ember lakáshitelt az osztrák fővárosban, mint Budapesten, ha hosszabb távra fix kamatozású hitelt választ a lakásvásárlásnál. Jól mutatja a kamatszintek különbségét, hogy amíg Bécsben egy tíz évre rögzített kamatozású kölcsön átlagos kamata 2,2 százalék, addig nálunk ugyanez 5,4 százalék. Valamivel kisebb a különbség, ha az egy éven belüli kamatperiódusra kötött szerződésekben rögzített kamatokat tekintjük. Ez esetben az osztrák lakásvásárlóknak átlagosan 1,8 százalékos kamatot kell fizetni, míg Magyarországon ugyanezért a szolgáltatásért 3,4 százalékot – olvasható a Bankmonitor pénzügyi portál elemzésében.

Számokat vizsgálva az is feltűnik, hogy Ausztriában a hosszú távon fixált hitelt is alacsonyabb kamatozással lehet fölvenni, mint nálunk az éven belül változó kamatozású kölcsönöket. Sándorfi Balázs, a portál vezető elemzője lapunk kérdésére elmondta, a hitelek árazásának jelentős különbségét az magyarázza, hogy Ausztriában eurót használnak, nálunk pedig a forint a hivatalos fizetőeszköz. Az eurónak már rövid távon is jóval alacsonyabb a hozama, mint a forintnak, hosszabb távon pedig még nagyobb a különbség, s a kamatok ehhez igazodnak. Kérdésünkre a szakértő elmondta, hozzájárulhat a magasabb magyar kamatkörnyezethez az is, hogy nálunk nemzetközi viszonylatban magas a nemfizető hitelek száma, ami drágítja a hazai hitelezést.

Gergely Péter, a BankRáció.hu szakértője szerint ezeken túlmenően annak is köszönhetők az alacsony nyugat-európai kamatok, hogy miután a fizetésekhez hasonlóan a hitelösszegek is jelentősen magasabbak, a bankoknak az egy hitelre jutó költsége alacsonyabb. De az is ebbe az irányba mutat, hogy arrafelé – de akár Szlovákiában is – igen elterjedt az online ügyintézés, ami szintén olcsóbba teszi a banki működést, hiszen a drága munkabért spórolják meg vele. Végül az is emeli a hazai bankok költségeit, hogy nálunk jóval magasabb a bankadó, mint Ausztriában, s ennek a költségeit szintén beleépítik a kamatokba.

Mindent összesítve az is elmondható, hogy aki hosszabb távra adósodik el nyugati szomszédunknál, az negyedével alacsonyabb havi törlesztőrészlettel számolhat. Akkor különösen nagy a kontraszt, ha figyelembe vesszük a jövedelmi viszonyokat. Amíg Ausztriában a havi átlagkereset 660 ezer forintnak felel meg, addig nálunk az átlagos fizetés 180 ezer forint. Ez egyben azt jelenti, hogy egy osztrák polgárnak sokkal kisebb teher a lakáshitel utáni törlesztőrészlet kifizetése, mint magyar sorstársának. De még nagyobb a különbség, ha figyelembe vesszük, hogy Ausztriában sok munkáltatónál 13. és 14. havi fizetést is kapnak az alkalmazottak. Egyet a nyaralási szezonban, a másikat pedig karácsony előtt.

Igaz ugyanakkor az is, hogy az osztrák átlagjövedelem ugyan háromszorosa a magyarnak, de a bécsi lakás-négyzetméterárak is jóval magasabbak, mint a budapestiek. Amíg nálunk a fővárosban félmillió forint alatti négyzetméteráron már nem nagyon kapni új lakást, addig Bécsben ugyanezért ennek dupláját kell fizetni. Különbséget jelent a két szabályozás között az is, hogy nálunk a devizahitelezés kudarca miatt korlátozták a fölvehető hitel nagyságát. A lakás értékének legfeljebb négyötödéig lehet eladósodni, s a havi törlesztő nem lehet magasabb, mint a havi jövedelem 50-60 százaléka. Ezzel szemben Ausztriában nem korlátozzák a fölvehető hitel nagyságát, arra vonatkozóan csak ajánlások vannak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.