Kilőttek a beruházások az első negyedévben

34,1 százalék volt a növekedés az első negyedévben.

MTI
2017. 05. 30. 8:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A beruházások volumene az idei első negyedévben 34,1 százalékkal meghaladta az előző év azonos időszakának alacsony bázisát, amikor 14,9 százalékos volt a visszaesés éves összevetésben – jelentette kedden a Központi Statisztikai Hivatal.

Hasonló mértékű növekedésre nincs adat az elmúlt évekből, a legnagyobb eddigi emelkedés 2014 második negyedévében 29,3 százalék volt. Tavaly az uniós támogatások ciklusváltása miatt 20,0 százalékkal csökkent a beruházások volumene az előző évi 7,1 százalékos növekedés után.

A beruházások szezonálisan kiigazított volumene 7,4 százalékkal emelkedett a tavalyi év negyedik negyedévéhez viszonyítva.

Az erőteljes növekedés a nemzetgazdaság csaknem egészét érintette. A beruházások bővülésében szerepet játszott, hogy a 2014–2020-as uniós költségvetési ciklus elindított projektjeinek tényleges megvalósítása is nagyobb lendületet vett – fűzte hozzá jelentésében a KSH.

A gép- és berendezés-beruházások volumene 24,9, az építéseké 49,4 százalékkal emelkedett január–márciusban az előző év azonos időszakához mérve, amikor 0,7, illetve 31,3 százalékos visszaesést regisztrált a statisztika.

A beruházások hattizedét megvalósító, legalább ötven főt foglalkoztató vállalkozások körében 39,7, a költségvetési szerveknél 31,1 százalékkal nőtt a beruházás, szintén alacsony bázisról, amely 7,5, illetve 49,0 százalékos csökkenést jelzett 2015 első negyedéhez viszonyítva.

A nemzetgazdasági beruházások több mint harmadát képviselő feldolgozóipar fejlesztései – a 2016 második negyedévétől tartó expanzió folytatásaként – 32,1 százalékkal bővültek a tavalyi 7,0 százalékos növekedés és első negyedévi mérsékelt, 1,7 százalékos csökkenés után.

A legnagyobb mértékben a számítógép, elektronikai, optikai termék gyártása területén nőtt a fejlesztések volumene. Kiemelkedően emelkedett a beruházási volumen a gyógyszergyártásban, az élelmiszer, ital, dohánytermék, valamint a gumi-, műanyag termékek gyártása területén is. Az ipari termelésben jelentős szerepet betöltő járműgyártás beruházásai ugyancsak erőteljesen bővültek.

A mezőgazdaság, erdőgazdálkodás, halászat beruházásai 46,3 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbi alacsony bázist, amikor 23,6 százalékos volt a csökkenés. Főként mezőgazdasági munkagépek – traktorok, kombájnok, permetezőgépek – beszerzései fűtötték az emelkedést.

Az építőiparban 16,3 százalékos volt a beruházások növekedése.

A nagyobb súlyú területek közül a leginkább az ingatlanügyletek beruházási teljesítménye lett nagyobb, 56,4 százalékkal, ahol a lakásépítések és az üzleti célú ingatlanfejlesztések egyaránt nőttek.

A szállítás, raktározás beruházásainak volumene – elsősorban az uniós forrásból finanszírozott útépítések és -felújítások újbóli megindítása következtében – 48,1 százalékkal meghaladta az egy évvel korábbit.

A szálláshely-szolgáltatás, vendéglátásban a szállodaépítések és -felújítások, a művészet, szórakoztatás, szabadidő területén a versenysporttal kapcsolatos nagyberuházások segítették a beruházási volumen 38,2, illetve 30,8 százalékos emelkedését.

A nagyobbrészt közösségi finanszírozású területek közül a beruházások – elsősorban az EU-forrásból megvalósuló fejlesztések újbóli megindulása következtében – a közigazgatás, védelem, kötelező társadalombiztosítás területén 17,4 százalékkal és az oktatásban 53,0 százalékkal nőttek, ugyanakkor a humánegészségügyi, szociális ellátásban 7,8 százalékkal mérséklődtek.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.