Kovács Árpád: Nem az alacsony bérek adják a versenyképességet

A Költségvetési Tanács elnöke szerint béremelések nélkül marad a képzett munkaerő kivándorlása.

MN
2017. 05. 29. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„A korábbi nyomott munkabérekkel nem lehetett itthon tartani az embereket. Szükségszerűség volt a fizetések növelése” – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke a Világgazdaság hétfői számában megjelent interjúban. Szerinte már nem az alacsonyan tartott bérek adják a versenyképességünket (Kövér László házelnök beszélt erről néhány napja – a szerk.), hanem az, ha tisztességesebben megfizetik az embereket.

„Tény, hogy van egy vita a munkaalapú és a tudásalapú társadalom között, most viszont ott tartunk, hogy főként a megfelelően képzett munkaerőben van hiány, aminek oldása a következő időszak nagy feladata lesz” – mondta Kovács. Ennek egyik oka, hogy jelenleg is jelentős humántőke-export van Magyarországról, de „a határok nélküli világban ez a helyzet”. A hazai bérek ugyanis még a közelmúlt béremelései mellett sem versenyképesek a nyugatiakkal, még így is növelni kell őket.

Ugyanakkor miközben növekszik a munkaerőhiány, Kovács Árpád szerint van 200-300 ezer ember, akiket nagyon nehéz visszavezetni az elsődleges munkaerőpiacra. Pozitív fejlemény, hogy ez a szám 800 ezerről indult, vagyis a munkahelyteremtés eredményei tagadhatatlanok, de „tudomásul kell venni azt is, hogy lesznek olyanok, akiknek a munka a jövőben is a közmunkát fogja jelenteni”.

A 2018-as költségvetésről Kovács egyebek mellett azt mondta: az államháztartás hiánya rendben van, de az egyszeri tételek kiszűrésével számított strukturális egyenleg – amit követelményként az EU is megfogalmazott – minden bizonnyal nem teljesül. Ennek ugyanis a GDP 1,5-1,6 százalékának kellene lennie, de 2,4 százalék lesz.

A magyar gazdaságban a legnagyobb kockázat jelenleg az, hogy az export valószínűleg nem tud majd lépést tartani az import növekedésével. Márpedig Magyarországnak, ha növekedni akar, exportra kell termelnie. Kovács szerint csak akkor zárkózhat fel a Nyugathoz, ha képesek vagyunk hosszabb távon is évente 3,5 százaléknál jobban növekedni. Évi 2-2,5 százalékos növekedéssel ugyanis „nincs utolérési effektus”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.