Már keresik a fix kamatozású lakáskölcsönöket

Akár hárommillió forintot is megspórolhat az az ügyfél, aki áttekinti a banki kínálatot.

Hajdú Péter
2017. 05. 13. 10:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Sokkal óvatosabbak lettek a válság óta a hitelfelvétellel az ügyfelek. Már jóval kevesebben vágnak bele olyan kölcsönbe, ahol a törlesztőrészlet alakulása kiszámíthatatlan. Vagyis a forintosítás után hangoztatott hitelszakértői figyelmeztetések meghallgatásra találtak, egyre többen választanak hosszabb időre, öt, tíz, vagy akár húsz évre is fix törlesztőrészletet kínáló kölcsönöket. A BankRáció.hu pénzügyi szakportál elemzése szerint amíg a lakáshitelezés az év első három hónapjában 47 százalékos növekedést mutat az elmúlt esztendő hasonló időszakához képest, a fix kamatozású hitelek növekedése elérte a 65 százalékot ugyanebben az időszakban. Forintban kifejezve ez annyit jelent, hogy az év első negyedében kihelyezett 120 milliárd forintos lakáshitelösszegből 37 milliárdot vettek föl a családok, legkevesebb öt évre fixált kamattal.

Gergely Péter, a portál elemzője szerint örvendetes, hogy mind többen ismerik fel a rövid kamatperiódusra fölvett hitelekben rejlő veszélyeket, hiszen az infláció felfutása után rövid időn belül akár jelentősen is megemelkedhetnek a havi törlesztőrészletek ezeknél a kölcsönöknél. Ugyanakkor az öt–húsz évre fölvett hiteleknél biztosak lehetnek benne, hogy a szerződésben szereplő kamatperiódus lejártáig nem fog emelkedni a havi fizetési kötelezettség. Ezért a szakértő szerint érdemes a lehető leghosszabb időre fixált kamatozású hitellel eladósodni.

Nem mindegy viszont, melyik hitelintézetnél és melyik termékre szerződik az ember, mert az ugyanolyan kamatperiódusra és futamidőre fölvett kölcsönök között is hatalmas az eltérés. A szakértő ezért azt javasolja mindenkinek, aki hitelfelvételen gondolkodik, vegye magának a fáradságot, és alaposan nézzen körül a piacon.

Ne csak saját bankjától kérjen ajánlatot – bár ez valóban egyszerűbb –, hanem vizsgálja meg az összes szóba jöhető variációt. Miután ma már több helyen is megtalálni az online hitelkalkulátorokat, ahol egészen apró részletekig be lehet állítani a feltételeket, nagyon sok idő megspórolható vele. Ilyen módon érdemes kiválasztani azt a két-három ajánlatot, amelyik a legkedvezőbbnek látszik, s azoknak részletesen utánajárni a banknál. Utóbbi mozzanat azért fontos, mert teljesen tiszta képet csak a banki egyeztetés után kap az ember.

Az elemző szerint már csak azért is érdemes alaposan végignézni a kínálatot, s akár hitelszakértő segítségét is igénybe venni, mert ha családi otthonteremtési kedvezményt (csok) vagy kamattámogatott hitelt vesz föl valaki, akkor már olyan sok tényezőt kell figyelembe venni, ami laikusok számára gyakorlatilag lehetetlen. Jól mutatja a kínálat szélességét, hogy a portál elemzése szerint a húszéves futamidejű, tíz évre fixált kamatozású, tízmillió forintos legolcsóbb lakáshitel után alig öt százalék teljeshiteldíj-mutatót (thm) kell fizetni, a legdrágább után viszont nyolc százalékot számít föl a hitelintézet. Bár ez a különbség havi szinten is jelentős, igazán nagy eltérést a teljes futamidő alatt lehet látni, az elérheti akár a hárommillió forintot is.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.