Mégis vizsgálják a gyanús vagyonosodást

Az adóhatóság és a NAV vezetőjének tájékoztatásával szemben 587 ilyen eljárás indult tavaly.

Horváth Attila
2017. 05. 21. 5:35
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Noha hosszú ideig úgy tűnt, hogy a Nemzet Adó- és Vámhivatal (NAV) teljesen leállt a korábban szép bevételeket eredményező vagyonosodási vizsgálatokkal, a helyzet mégsem ez. A hivatal évkönyvéből kiderült ugyanis, hogy 587 ilyen eljárást folytattak le a NAV munkatársai 2016-ban. Ez a szám azért meglepő, mert egy tavaly márciusi közérdekűadat-igénylésünkre még azt a választ küldte a NAV, hogy nincsenek adataik az évben addig indított vagyonosodási vizsgálatokról, az adóhivatalt államtitkári minőségben vezető Tállai András pedig egy hónappal később egyetlen eljárásról számolt be lapunknak. A friss információ ismeretében szerettük volna megtudni, hogy az adatigénylésünkre adtak-e hibás választ, vagy az évkönyvbe került rossz adat, esetleg maga az elnök, Tállai András adott téves információt, de eddig nem válaszoltak kérdéseinkre.

Tíz éve még tömegével indította ezeket a vizsgálatokat az adóhivatal, azonban a 2010-es kormányváltás új szemléletet is eredményezett. Akkor a megközelítés az volt, hogy a vagyongyarapodási vizsgálat valóban megfelelő eszköz lehet az adóeltitkolás feltárására, azonban azt csak akkor kell megindítani, ha a magánszemély bevallott minimális adófizetési kötelezettsége nem állt arányban fényűző életvitelével. 2015 végén aztán a parlament úgy döntött, ilyen vizsgálatoknak csak büntetőeljárás esetén van helye.

Az évkönyv adataiból nem derül ki, de lapunk értesülései szerint a revizorok nagy találati pontossággal dolgozhattak, mert az eljárások mintegy 70 százaléka, több mint 400 vagyonosodási vizsgálat tárt fel eltitkolt jövedelmet a magánszemélyeknél, a megállapított nettó adókülönbözet pedig jócskán meghaladta a 20 milliárd forintot. Az adóhivatal ügyeire rálátó forrásaink szerint ennél nagyobb megállapításokat csak az óriáscégek és a gyakran csalárd célzattal létrehozott úgynevezett áfaminimalizáló cégek ellenőrzésekor tettek az adóellenőrök. Forrásaink cáfolták, hogy 2016-ban kizárólag büntetőeljárások részeként indult volna vagyonosodási vizsgálat, ugyanis az adóbírság mértéke messze elmaradt a büntetőügyekben kötelező 200 százaléktól. (A NAV ugyanis a kimutatott forráshiány alapján állapítja meg az adóhiányt, szabja ki a 200 százalékos büntetést.)

Michnai Attila adószakértő, aki a vagyonosodási ügyekre specializálódott, többször is beszélt már a Magyar Nemzetnek a témáról. Szerinte egyszerűbb ezzel a módszerrel elkapni az adócsalókat, mintha az eltitkolt jövedelmek sok esetben külföldi forrásait próbálná az ellenőrzés a hagyományos módszerekkel felderíteni. Mint mondta, idén és tavaly is volt ilyen ügye, de azok másodfokú eljárások voltak, az eredeti vizsgálati eredményt támadták meg a magánszemélyek. Korábban az általunk megkeresett ellenzéki pártok többsége azt közölte, tavaly nem kezdeményeztek vagyonosodási vizsgálatot, mert a Fidesz megszüntette az intézményt. A megkérdezettek közül csak az Együtt válaszolta, hogy 2016-ban három vagyonosodási vizsgálatot kezdeményeztek, a kormányfő lánya, Orbán Ráhel, a veje, Tiborcz István és Polt Péter legfőbb ügyész ellen. Egyik ügyben sem kaptak semmilyen információt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.