Megugrottak a keresetek

De hiába a mind kedvezőbb számok, bérfelzárkóztatásról nem érdemes beszélni.

Bodacz Péter
2017. 05. 19. 12:51
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Jelentősen, 12,8 százalékkal volt magasabb az átlagkereset idén márciusban a tavalyi év azonos időszakinál. Közfoglalkoztatottak nélkül számolva 12,2 százalékos volt a növekedés – jelentette a Központi Statisztikai Hivatal. A most közölt adatok a béremelkedés gyorsulását mutatják, januárban és februárban 10,4, illetve 10,3 százalékkal voltak magasabbak a jövedelmek, mint egy évvel korábban. Az első negyedévben 11százalékkal emelkedtek a bruttó bérek, a közfoglalkoztatottak nélkül 10,7 százalékos növekedést mért a KSH.

A versenyszférában 11,6, a költségvetési szerveknél 14,4 százalékkal emelkedett a bruttó átlagkereset márciusban. A növekedésre a minimálbér és a garantált bérminimum 15, illetve 25 százalékos emelése, a költségvetési szféra egyes területeit, továbbá az állami közszolgáltató cégek dolgozóit érintő keresetrendezések volt hatással – állapította meg a jelentés. A teljes munkaidőben alkalmazásban állók nemzetgazdasági szintű átlagos bruttó keresete – a legalább öt főt foglalkoztató vállalkozásoknál, a költségvetési intézményeknél és a megfigyelt nonprofit szervezeteknél – 298 300 forint volt. Az átlagos nettó kereset családi kedvezmény nélkül 198 400 forint, a kedvezményt is figyelembe véve pedig 206 300 forintra becsülhető.

A statisztikai hivatal adatai szerint az iparban 319 000, az építőiparban 220 000 forint volt a márciusi bruttó átlagkereset, ami 10,7, illetve 12,6 százalékos éves emelkedést mutat. A legmagasabb fizetések továbbra is a pénzügyi biztosítási szektorban vannak, ahol szerény, 4 százalékos éves növekedéssel is 592 000 forintot lehetett keresni márciusban. A költségvetési intézményeknél 252 000 forint volt az átlagos bruttó kereset, ezen belül a közigazgatás, védelem és kötelező társadalombiztosítás területén dolgozó alkalmazottak 322 000 forintos fizetése 14,7 százalékkal haladta meg a tavaly márciusit. Az oktatásban 10, az egészségügyben 23,8 százalékos emelkedéssel 282 000, illetve 272 000 forintra emelkedett a kereset márciusra.

A KSH adataiból kiderül, hogy a márciusban alkalmazásban állók száma 88 ezerrel – 3,2 százalékkal – múlta felül az egy évvel korábbit, ebből a versenyszférában 68 ezres volt az emelkedés, ami 3,5 százalékosnak felel meg. A közfoglalkoztatottak száma egy hónap alatt 31 ezerrel csökkent márciusra, de 133 ezres számuk csak 20 ezerrel alacsonyabb az egy évvel korábbinál, amikor havi 18 ezres volt a havi létszámcsökkenés.

A keresetek emelkedésének márciusi gyorsulása nem okozott meglepetést az elemzők körében. Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a távirati irodának kiemelte: tekintettel arra, hogy a bérek meghatározása általában az év első negyedévében lezajlik, várhatóan a további kilenc hónapban is hasonlóan magas lesz a bérdinamika. Így még a magasabb infláció ellenére is gyorsabban nőhetnek a reálbérek, a lakosság vásárlóereje tovább emelkedik 2017-ben. A vezető elemző szerint a bérek márciusi növekedése még a várakozásokat is jelentősen felülmúlta. Kitért arra is, hogy a versenyszférában 3,6 százalékkal nőtt, a költségvetési szférában 1,6 százalékkal csökkent a létszám az első negyedévben éves bázison. Utóbbi főként a közfoglalkoztatás mérséklődését tükrözi. Mind a bérek, mind a foglalkoztatási létszám oldaláról javul a munkaerőpiac, ami hozzájárulhat az első negyedévben tapasztalt dinamikus gdp-növekedés fenntartásához.

Ürmössy Gergely, az Erste Bank vezető makrogazdasági elemzője arra is felhívta a figyelmet, hogy az erősödő belső keresletnek az infláció további gyorsulása lesz a következménye és az átlagos áremelkedés üteme 3,5 százalék lehet 2018-ban. „A munkaerőpiac feszességének következtében már tavaly elindult egy tempós béremelkedés, majd azt követően a minimálbér 15, illetve a garantált szakmai bérminimum 25 százalékos emelése már csak olaj volt a tűzre, hogy a bérdinamika tempója még magasabb fokozatba kapcsoljon” – fogalmazott Ürömssy, megjegyezve: a feszes munkaerőpiac, a stabilan növekvő bérek és a fokozatosan javuló fogyasztói bizalom abba az irányba mutat, hogy idén a gdp-növekedés gerincét a háztartások fogyasztása adhatja.

Egy a napokban megjelent, a Hvg.hu által idézett elemzés szerint hazánk bérek terén mutatott lemaradása jelentősen növekedett az elmúlt években. Galgóczi Béla, az Európai Szakszervezeti Szövetség kutatója a magyar, a cseh és a lengyel átlagkeresetet vetette össze a némettel. Az eredmények szerint a közép-európai országokban a kilencvenes évektől a válságig érzékelhető bérfelzárkózás ment végbe; a német jövedelmek 10 százalékát elérő szintről 30 százalék fölé emelkedtek a bérek. Azaz míg a rendszerváltás utáni években alig tizedét keresték a közép-európai dolgozók annak, mint amit egy németországi munkavállaló, addig 2008-ra akár már harmadannyi pénzt is haza vihettek. A tendencia azonban a válság kitörésével megtört, ráadásul a három ország közül nálunk a legtragikusabb a helyzet: hazánkban az átlagkereset 2008-ban a német 31,9 százaléka volt, két évvel később már csak 29,7 százaléka, 2015-ben pedig alig több mint a negyede, 25,1 százaléka. Mindehhez hozzájárulhatott a forint gyengülése is, ám az Eurostat árfolyammal és életszínvonallal korrigált adatai is hasonló visszaesést mutatnak.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.