Pénzszórással készül a kormány a választásra

A jövő évi költségvetés beadásával hivatalosan is elkezdődött a kampány.

Wiedemann Tamás
2017. 05. 02. 14:32
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Beadta az Országgyűlésnek Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter a jövő évi költségvetés tervezetét. Bár a hivatalos kormányzati kommunikáció szerint nem választási büdzsé készült, a valóságban aligha lehet máshogy értelmezni az állami pénzszórást. A tervezet szerint a büdzsébe jövőre 17 851 milliárd forint folyik be, miközben a kabinet nem spórol a kiadások tekintetében, amelynek várható összege 19 017 milliárd forint lesz. A költségvetés hiánya ennek megfelelően 1166 milliárd forint fölé emelkedik, ami a bruttó hazai termék (GDP) arányában 2,4 százaléknak fele meg. Érdekesség, hogy korábban az Európai Bizottságnak megküldött előrejelzésben a kormány azt vállalta, hogy 1,8 százalékra csökkenti a költségvetés hiányát, de úgy tűnik, az országgyűlési választások eredményét nem bízza a véletlenre a kabinet. Nemcsak a deficit emelkedik, hanem az államadósság összege is, amely a tervek szerint 28 ezer milliárd forint felett lesz 2018 év végén, ami éppen nyolcezer milliárdos növekedés a 2010-es húszezer milliárd forintos államadóssághoz képest.

Igaz, a GDP-arányos ráta 69,5 százalékra csökken, az idei év végén várható 71,4 százalékról. Az adósságráta mérséklődése annak köszönhető, hogy a kormány idén és jövőre az európai uniós támogatások aktív lehívására készül, amelynek hatására markánsabb gazdasági növekedés várható. A tegnap benyújtott tervezet szerint a GDP 4,3 százalékkal nőhet jövőre, az ehhez képest mért adósságráta valóban csökkenő pályán lesz jövőre is. Az más kérdés, hogy az uniós támogatások erőltetett lehívása nem feltétlenül jelenti azoknak a hatékony felhasználását, már csak annak tükrében sem, hogy jövőre a kormány 2400 milliárd forintnyi uniós pénzt tervez felhasználni, ami óriási összeg. Tény ugyanakkor, hogy az éves GDP-statisztikákban szépen mutatnak ezek az összegek, még ha nem is lesz a brüsszeli milliárdokból valódi felzárkózás. Mindenesetre az ideihez hasonlóan mintegy 200 milliárd forintos tartalékkal vág neki a kormány a jövő esztendőnek. A tartalékokat elvileg az előre nem látható kockázatok kezelésére és az év közben felmerülő kormányzati intézkedések forrására teszi félre az állam.

A jövő évi tartalékok 32,2 milliárd forintban tartalmazzák a nyugdíjprémiumra szánt összeget is. Nem bánik szűkmarkúan a kormány a nyugdíjasokkal a választási évben, hiszen nominálisan 242 milliárd forintot költ a szép korúakra, amely 7,8 százalékos növekedésnek számít az idei évhez képest. Az egészségügyre 160 milliárd forinttal több jut jövőre, ahogy az oktatás költségvetését is 81 milliárd forinttal tornázza fel a kabinet. Csökken az internet és az éttermi szolgáltatások áfája, mindkettő 5 százalékra mérséklődik az idei 18 százalékról. – A kisvállalkozó adó 14-ről 13 százalékra csökken, eközben bővül a kétgyermekes családok adókedvezménye – közölte Varga Mihály. Hozzátette: a változások 35 milliárd forintot hagynak a családoknál, a lakosságnál és a vállalkozásoknál. Tovább csökken a közfoglalkoztatás finanszírozása: jövőre az idei 325 milliárd forint után már „csak” 225 milliárd megy a közmunkások bérére. Jó hír, hogy két százalékponttal 20 százalékra csökken a béreket terhelő szociális hozzájárulási adó. Miután Brüsszel is rábólintott a Paks II. projektre, a kormány jövőre már az ideihez hasonló összeget, 106,7 milliárd forintot költ el az új atomerőműre. Közút-fejlesztésekre 225 milliárd, útfelújításra 40 milliárd forint áll rendelkezésre, miközben a Modern Városok Program is folytatódik, összesen 150 milliárd forint oszt el a kormány a települések között. A büdzséről még a parlamenti képviselőknek is szavazniuk kell, nagy valószínűség szerint tucatnyi módosító indítványt fognak az ellenzéki és kormánypárti képviselők beadni, mielőtt június 15-én zárószavazásra kerülne sor az Országgyűlésben.

Az ellenzéki pártok szerint nincsenek strukturális változások a büdzsében. Az LMP szerint nem a magyar dolgozókat vagy vállalkozásokat segíti a kormány a jövő évi költségvetésben, hanem az oligarchákat és a külföldi nagyvállalatokat. Schmuck Erzsébet a párt bírálta, hogy érvényben marad az „igazságtalan és eredménytelen” egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere, és miközben a családi adókedvezmény keretében nyújtott támogatás összesen mindössze 15 milliárd forinttal nő, a társasági adó csökkentése 150 milliárddal terheli a büdzsét, ami zömében a külföldi nagyvállalatoknak kedvez. Továbbra sem valósul meg ugyanakkor az LMP által hét éve szorgalmazott általános béremelés. Z. Kárpát Dániel, a Jobbik alelnöke választási költségvetésnek nevezte az indítványt. Szerinte a nyugdíjkompenzációra azért van szükség, mert a kormány a korábbi inflációs adatokat alulbecsülte. – A javaslat sem a népességfogyást, sem a kivándorlási kedvet nem tudja kellő eszközrendszerrel csillapítani – tette hozzá a képviselő.

Az LMP szerint nem a magyar dolgozókat vagy vállalkozásokat segíti a kormány a jövő évi költségvetésben, hanem az oligarchákat és a külföldi nagyvállalatokat – erről a párt frakcióvezető-helyettese beszélt keddi sajtótájékoztatóján, még a büdzsé beterjesztése előtt.

Schmuck Erzsébet – az előzetesen tudható információkra hivatkozva – bírálta, hogy érvényben marad az „igazságtalan és eredménytelen” egykulcsos személyi jövedelemadó rendszere, és miközben a családi adókedvezmény keretében nyújtott támogatás összesen mindössze 15 milliárd forinttal nő, a társasági adó csökkentése 150 milliárddal terheli a költségvetést, ami zömében a külföldi nagyvállalatoknak kedvez.

A politikus kedvezőnek ítélte a hal és az internet áfájának csökkentését, szerinte azonban ezek érdemben nem teszik jobbá az emberek életét. Schmuck Erzsébet úgy összegzett: a 2018-as költségvetés nem segít a valóban rászorulókon, helyettük azoknak kedvez, akiknek nem lenne szükségük támogatásra.

A Fidesz-KDNP minden támogatást meg fog adni ahhoz, hogy a munkából élők, a családok jövőre is előrébb léphessenek és tovább erősítsük a magyar emberek biztonságát – közölte a nagyobbik kormánypárt frakciója. „A 2018-as költségvetés a munkából élőkről, a családokról, a biztonságról szól. A jövő évi adócsökkentések hozzájárulnak ahhoz, hogy még jobban közelítsünk a teljes foglalkoztatáshoz, és hogy még több pénz maradjon a családok zsebében” – vélték. Hozzátették: jövőre még több pénzből „védik meg a családok biztonságát”.

A Jobbik értékelése szerint a kormány jövő évi költségvetési javaslata rendszerszinten nem hoz javulást a magyar gazdaság számára és a családok életét sem könnyíti mérhető módon. Z. Kárpát Dániel, a párt alelnöke választási költségvetésnek nevezte az indítványt, s szerinte a családtámogatási formáknak „csak az Orbán, a Tiborcz és a Mészáros család” fog örülni. A politikus a nyugdíjkompenzációról úgy vélekedett, a kormány a korábbi inflációs adatok alulbecslése miatt azt adja oda, ami korábban is járt volna. Szóvá tette egyebek mellett, hogy megmarad a 27 százalékos áfa, maradnak az „egzotikus adófajták” és a bankok „simogatása”, s nem rendezik a devizahitelesek helyzetét. Emellett egy átfogó otthonteremtési program elemeit is hiányolta az ellenzéki politikus. A Jobbik alelnöke arról is beszélt: szerinte a kormány túlbecsüli a jövő évre várható növekedést, s bázisadatok hiányában bele van kódolva a rendszerbe, hogy később módosítani kell a jogszabályt.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.