Piacra kerülhet a Fukusimában termelt rizs

Évek óta figyelik a növények radioaktív szennyezettségét, most újra vetettek.

MN
2017. 05. 10. 8:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Első alkalommal vetettek kereskedelmi forgalmazásra szánt rizst szerdán Japán Fukusima tartományában azt követően, hogy 2011-ben egy földrengés és szökőár miatt a csernobili óta a legsúlyosabb nukleáris katasztrófa sújtotta a vidéket.

Egy Jitate nevű faluban egyelőre nyolc családi gazdaság hét hektáron kezdte meg a rizstermesztést. A hat évvel ezelőtti atomkatasztrófa után az idén márciusban költözhettek vissza az emberek Jitate nagy részére, azelőtt 690 hektáron termett rizs a környéken.

Már 2012 óta vetettek rizst, de csak kísérleti jelleggel, hogy mérni lehessen, mennyire fertőzi meg a termést a radioaktív sugárzás. Jitate környékén már akkor sem és azóta sem mértek az egészségügyi határértéket meghaladó sugárzást az ott termő rizsben. Ennek ellenére a kereskedelmi forgalomba szánt rizst a jövőben is ellenőrizni fogják – írja az MTI.

A 2011 márciusában bekövetkezett fukusimai földrengés 15 893 ember halálát okozta, 2553 személyt pedig azóta is eltűntként tartanak nyilván. A természeti csapás miatt súlyos baleset történt a két helyi atomerőmű egyikében, három reaktor magja is megolvadt, nagy mennyiségű sugárzó anyag került a környezetbe, ami miatt több tízezer embert kellett kitelepíteni az erőmű környékéről.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.