Szorul a hurok a csaló kéményseprők körül

Két, állítólag saját zsebre dolgozó alkalmazottat jelentett fel Szilágyi György jobbikos képviselő.

Illés József
2017. 05. 09. 17:17
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Újabb feljelentés született a Belügyminisztérium Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) vélhetően saját zsebre dolgozó kéményseprői ügyében. Ezúttal Szilágyi György, a Jobbik országgyűlési képviselője tett feljelentést Polt Péter legfőbb ügyésznél hivatali visszaélés és csalás bűncselekményének alapos gyanúja miatt két személy ellen.

A politikus a legfőbb ügyésznek címzett iratban közölte: állampolgári jelzés nyomán jutott a tudomására: a kötelező kéményseprő-ipari közfeladat keretében végzett kéményellenőrzés, vagyis az úgynevezett sormunka során kettő, a katasztrófavédelem kéményseprő-ipari szervezetének alkalmazásában lévő kéményseprő megsértette a jogszabályokat. Ha ugyanis a tudomásukra jutott, hogy az ellenőrzés alá vont címen van bejegyzett gazdasági társaság, akkor a szolgáltatás végzésére jogosító hatósági engedéllyel sem rendelkező Országos Kémény Ellenőrző Kft. megbízásából végezték el az ellenőrzést, annak eredményéről kiállítottak egy tanúsítványt, valamint egy, az ellenszolgáltatásként fizetendő összegről szóló számlát.

Szakértők szerint ez a magatartás egyebek mellett azért ütközik törvénybe, mert az állami működtetésű OKF dolgozói nem végezhetnek kéményellenőrzést vállalkozásoknak, csak magánszemélyeknek. Emellett az OKF-alkalmazottak munkaidőben az állami szervezet eszközeivel és felszereléseivel nem dolgozhatnak magáncégnek.

Szilágyi György közölte: a birtokában van több olyan irat, amely kétségtelenné teszi a vádak megalapozottságát. Így a dokumentumok bizonyítják azt is, hogy a Pest Megyei Ellátási Csoportnál főállásban foglalkoztatott egyik munkavállaló, illetve a Bács-Kiskun Megyei Ellátási Csoportban szintén főállásban alkalmazott dolgozó munkaidőben, az állami kéményseprő-ipari szervezet formaruhájában, a katasztrófavédelem által – közpénzből – vásárolt műszerekkel, célszerszámokkal végezte el az ellenőrzést, a helyszínen pedig vélelmezhetően a szintén állami pénzen vásárolt szervizautóval jelentek meg. A képviselő szerint mindezek azért is aggályosak, mert az említett munkáltatóknak tudniuk kellett a jogsértésekről, amelyek gyaníthatóan több alkalommal is megtörténtek.

Amint arról beszámoltunk: Vámos Csaba, a Kéményseprők Országos Szakszervezetének elnöke a közelmúltban ugyancsak hivatali visszaélés gyanújával tett feljelentést az OKF egyik alkalmazottja ellen, mert az a hivatalos munkaidejében egy magánvállalkozás számára is végzett munkát. Az OKF korábban tagadta, hogy az alkalmazottai bármilyen szabálytalanságot követtek volna el, s a szervezet azt ígérte: megvizsgál minden gyanús esetet, és szükség esetén eljár a törvénysértők ellen.

Emlékezetes: a Belügyminisztérium a napokban kivizsgálta az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság kéményseprési ágazatában feltárt visszásságokat. Az önvizsgálat során a belügyi tárca megállapította, hogy az állami kéményseprési szolgáltatónál minden rendben van. Ez abból az írásbeli válaszból derült ki, amelyet a múlt héten Pintér Sándor belügyminiszter adott Demeter Márta független országgyűlési képviselő kérdésére.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.