Újabb állami beruházással járt jól Orbán apjának a cége

Részt vettek a tápiómenti csatornázási projektben is.

MN
2017. 05. 17. 6:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Röviddel azután, hogy leszállított több száz tonna aknaelemet az Érden és környékén zajló csatornaépítéshez, a miniszterelnök édesapjának, Orbán Győzőnek a cége belefogott két újabb projektbe is: a gánti telephelyről egyes teherautók a budapesti szennyvízberuházáshoz, mások ezzel párhuzamosan a 25 milliárd forintos költségvetésű, húsz települést érintő, tápiómenti csatornázáshoz kezdtek aknaelemeket szállítani – tudta meg a Direkt36.

Mint kiderült, több, az állami közbeszerzéseken jól szereplő építőipari cég is csatornázási elemek beszállítójaként alkalmazta a tápiómenti projektben az Orbán Győző többségi tulajdonában lévő Dolomit Kft.-t. Sőt az Euroaszfalt Kft., az A-Híd Zrt. és a Penta Kft. annak ellenére rendelte meg a Dolomit Kft. aknaelemeit, hogy azok piaci források szerint drágábbak a konkurencia termékeinél, igaz, többek szerint a minőségük is jobb.

A tápiósági beruházás több tucat szállítólevele szerint a Dolomit Kft. 2013-ban és 2014-ben több száz tonna aknaelemet szállított a térségben fekvő Úri, Jászfelsőszentgyörgy és Farmos községek csatornázásához. Egyéb dokumentumok pedig azt is egyértelművé teszik, hogy a cég aknaelemeit felhasználták Tápiószele csatornázásához is. Ezeken a településeken a Dolomit Kft. megrendelői olyan építőipari cégek voltak, amelyek az elmúlt években számos más nagy értékű állami közbeszerzést is elnyertek. 

A Dolomit Kft. bevétele 2012 és 2015 között csaknem a kétszeresére, míg adózott eredménye több mint a háromszorosára nőtt – írja a Direkt36.

A Tápió folyó két partján, a Gödöllői-dombság és a Jászság között fekvő 18 településnek a közelmúltig egyáltalán nem, két településnek, Nagykátának és Tápiószentmártonnak pedig csak részben volt kiépített szennyvízelvezető hálózata. A települések 2010 elején nyertek 24,8 milliárd forintos támogatást a csatornázásra, ebből 84 százalékot fizetett az Európai Unió. A beruházáshoz a lakosságnak is hozzá kellett járulnia, az önrész egy vagy két részletben fizetve 265 ezer forint volt ingatlanonként.

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.