Versenyképességünk bánja a magas bérterheket

Inkább a multiknak kedvez, hogy a kormány a járulékok helyett a társasági adót csökkentette.

Hajdú Péter
2017. 05. 22. 14:44
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordítva ül a kormány a lovon: ahelyett, hogy a kis- és közepes vállalkozások, illetve a munkavállalók terheit csökkentené, azaz a bérjárulékokat mérsékelné, inkább a régióban a legalacsonyabbra engedte a vállalkozásokat terhelő adót – jelentette ki lapunknak Róna Péter közgazdászprofesszor egy, a régiós vállalati versenyképességről és fizetésekről szóló tanulmánnyal kapcsolatban. Az RSM tanácsadó cég is arra jutott: rontja a hazai vállalkozások versenyképességét, hogy a visegrádi országokkal összehasonlítva – bár valamelyest csökkentek – még mindig igen magasak a foglalkoztatásra rakódó adó- és járulékterhek. De nemcsak az adóterhek alakulnak kedvezőtlenül hazánkban, hanem a bérek is elmaradnak a régiós vetélytársakétól. Amíg 2006 óta Szlovákiában 125 százalékkal nőtt a minimálbér, Lengyelországban pedig 88 százalékkal, addig nálunk mindössze 59 százalékkal volt magasabb tavaly, mint egy évtizede. Ennek a sornak a végén a csehek állnak, akik alig 31 százalékkal emelték a legalacsonyabb béreket, de még így is magasabb náluk a minimálbér, mint nálunk, nem is beszélve a másik két régiós országról.

Még sötétebb a kép, ha az adóék – amely azt mutatja, hogy a bruttó bér mekkora hányada kerül a központi költségvetésbe adók és járulékok formájában – nagyságát vizsgáljuk. Itt a lengyelek járnak az élen, hiszen náluk a mutató 36 százalék, a szlovákoknál 41 százalék, a cseheknél pedig 43 százalék. Nálunk ezzel szemben csaknem ötven – pontosan 48,25 – százalékot központosít az állam. Ez annyit jelent, hogy nálunk ugyanakkora nettó bér kifizetése jóval nagyobb terhet jelent a vállalkozások számára, mint a régiós országok bármelyikében.

Ez pedig jelentős versenyhátrányt okoz, különösen amikor amúgy is szűkében állunk a képzett munkaerőnek, mert a magasabb fizetés és a jobban szervezett munka reményében százezrek keresik a boldogulást az unió fejlettebb államaiban. S ami elkeserítő, a kormányzat bejelentett tervei sem sokat segítenek a lemaradás leküzdésében. – A hat évre megtervezett magyar járulékcsökkentési pályát figyelembe véve, a 2022-re elérhető 41,4 százalékos adóék szintjével – ha időközben a visegrádi országok egyike sem változtat – éppen a cseh szint alá kerülhetünk, de a lengyel terhektől még mindig 6 százalékpont választ majd el bennünket. Az adóék további csökkentésére, vagyis további járulékcsökkentésre volna szükség ahhoz, hogy a magyar foglalkoztatói terhek versenyképesebbek legyenek – hangsúlyozta Kalocsai Zsolt, az RSM Hungary vezérigazgatója.

Hasonlóképpen látja Róna Péter, aki arra is rávilágított: a társasági adó mérséklésének eredményeként a tőkeerős és termelékeny multinacionális vállalkozások könnyedén képesek kifizetni a magasabb bérterheket, s még a magyar átlagnál magasabb fizetések emelésére is telik. Így pedig egyre előnyösebb helyzetbe kerülnek a multinacionális cégek, illetve az ott dolgozók. Ezzel szemben a hazai kisvállalkozások számára komoly gondot jelent a magas bérterhek kitermelése, ezért is keresnek ott lényegesen kevesebbet az alkalmazottak. Ennek a politikának az eredményeként tovább mélyül az amúgy is nagy szakadék a multinacionális vállalkozások alkalmazottai, illetve a gazdaság más területein dolgozók között, s talán nem véletlen, hogy a magyar társadalom harmada a nyomorszint közelében tengődik. – Vagyis épp ellentétes a kormány politikája azzal, amit hirdetett, miszerint a keményen dolgozó kisemberek pártján áll – tette hozzá a szakember.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.