A piac már beárazta Draghit és a briteket

Mellár Tamás szerint a magyar gazdaság helyzetére leginkább az van hatással, hogy mennyi uniós pénz érkezik.

Horváth Attila
2017. 06. 07. 16:27
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A brit választás és az Európai Központi Bank (EKB) kamatdöntése közül inkább a másodiknak lesz piacbefolyásoló hatása – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője a nemzetközi sajtóban szupercsütörtöknek nevezett holnapról. Az EKB kamatdöntő ülésén a mennyiségi enyhítési program részleteit is közlik majd. A piacra ezeken kívül az is hatással lehet, hogy csütörtökön hallgatják meg az Egyesült Államokban a Szövetségi Nyomozóiroda (FBI) elbocsátott igazgatóját is.

A Bloomberg hatvan közgazdászt megkérdező felmérése szerint az EKB a kamatokon és a kötvényvásárlási programon sem változtat. A szervezet azonban megosztott lehet, van rá esély, hogy hivatalosan is napirendre tűzik a könnyítési programokból, alacsonykamat-politikából való kivonulás kérdését. Ennek megfelelően a nemzetközi piacon ma nem is jelenik meg különösebben fontos makroadat.

Virovácz Péter hozzátette: a brit választásnak csak késő este jönnek ki előzetes eredményei, így ez az esemény a tőzsdét és az árfolyamokat valójában nem befolyásolja majd. Szerinte mindenki Mario Draghira, az EKB elnökére figyel. A szakértő optimista hangvételű sajtótájékoztatóra számít, komolyabb változást a kamatdöntésnél nem vár. Inkább maga a tájékoztató lehet majd szerinte érdekes, az elnök vélhetően az elmúlt hónapok kedvező makrogazdasági adatai, azaz a gdp-növekedés, az infláció, a béradatok alapján azt fogja hangsúlyozni, hogy a kockázatok kiegyensúlyozottak. Eddig ezek negatív irányúak voltak, úgy tűnik tehát, hogy pozitív irányú változás következhet be. Az eurózónában a gdp-növekedés felfelé mozdulhat, két százalék körüli bővülés várható idén és jövőre is.

Az ING Bank vezető elemzője szerint a piac számít ezekre a pozitívumokra, be is árazta magának a jelenséget, ez látszik az euró árfolyamán. Így érdemi reakció nem várható, a tőzsdék sem reagálnak majd igazán. Ha Draghi mégsem lenne optimista, akkor komolyabb eurógyengülés várható, akár kétszázalékos is, de erre kevés az esély. A brit választás csak pénteken okozhat mozgásokat, egyelőre az látszik, hogy Theresa May még növelni is tudja többségét. Ez azzal járhat, hogy a brexitet viszonylag egyszerűen le tudják majd vezényelni, nem kell belső harcokba bonyolódni. Ez összességében kedvezően érintené a piacokat.

Hosszabb távon egyik eseménytől sem várható különösebb hatás. Ma a világgazdaság nincs pattanásig feszült helyzetben, sokkal inkább a technikai forradalmat próbálja megemészteni, a fellendülés lassan megy végbe. A jegybanki kamatok ezt lényegesen nem befolyásolják – mondta lapunknak Mellár Tamás közgazdász. Szerinte a brit választás végkimenetelét a piac már beárazta. Jóval nagyobb szerepe lehet annak – különösen Európában –, hogy úgy tűnik, a németek és a franciák tudják majd elkezdeni az Európai Unió átalakítását a britek nélkül. Ebből a szempontból annak, hogy a britek gyorsabban vagy lassabban tudnak kilépni, már nincs túl nagy jelentősége.

A közgazdász szerint az EKB kamatdöntése így a magyar gazdaság helyzetére sem lesz különösebb hatással, hiszen azt a Magyar Nemzeti Bank kamatpolitikája sem sokban változtatja meg. Az elmúlt két-három év statisztikája azt mutatja, hogy a beruházások helyzetét nem ez határozza meg, inkább az, hogy mennyi uniós pénz érkezik.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.