Gyanús időzítés Mészárosék részvényeinél

A tőzsdei érdekvédelmi szervezet szerint valószínűsíthetően tiltott bennfentes kereskedés történt.

MN
2017. 06. 08. 7:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Furcsa módon megugrott a Konzum Nyrt. részvényeinek tőzsdei kereskedése közvetlenül azt megelőzően, hogy bejelentették a cég részesedésszerzését az MKB Bankban – szúrta ki a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetsége (TEBÉSZ). A szervezet emiatt kedden közérdekű bejelentést tett az MNB-nél, kérve a piacfelügyeleti eljárás megindítását, az esetleges törvénysértés kivizsgálását. A TEBÉSZ azt állítja, hogy valószínűsíthetően tiltott bennfentes kereskedés történt a cég részvényeivel, amelyeknek forgalma valahogy pont akkor élénkült meg, amikor már megvolt az MKB-üzlet, de ezt még nem hozták nyilvánosságra – írja a Hvg.hu.

Június 1-jén néhány órára a Konzum kérésére a BÉT felfüggesztette a kereskedést a cég papírjaival, ez idő alatt hozták nyilvánosságra a Mészáros Lőrinc érdekkörébe tartozó Konzum Nyrt. rendkívüli tájékoztatását arról, hogy a jegybanki jóváhagyással a tulajdonába kerülő Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. szerződést kötött az Metis Magántőkealap átvételéről. Ennek következtében szerzett a Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. 45 százalékos szavazati jogot az MKB Bank Zrt.-ben. Azt is bejelentették, hogy a Konzum Alapkezelő Zrt. ezenfelül megvásárolja az MKB 4 százalékát megtestesítő részvénymennyiséget.

„A kereskedési adatokból jól látható, hogy a június 1-jei rendkívüli bejelentés előtti két napon, május 30-án és 31-én látszólag indokolatlanul, hirtelen fokozott mértékben megnövekedett a részvény iránti érdeklődés. Pedig előtte már hosszabb ideje nyugodt, kiegyensúlyozott kereskedés jellemezte a részvényt” – mondta Dióslaki Gábor, a TEBÉSZ elnöke. Hozzátette: jól látszik, hogy a bejelentés után már az egész piac „tépte a papírokat”, a megélénkült forgalom szinte ugyanazokat a számokat hozta. „De érdekes módon egyesek már mintha a bejelentés előtt is erre spekuláltak volna” – jelentette ki.

A szervezet szerint a piaci mozgásokból úgy tűnik, mintha „egyes piaci szereplők már a június 1-jei bejelentést megelőzően, de ennek az információnak a birtokában elkezdtek volna kereskedni pont úgy, mint amilyen hatást a hír – valóban – ki is váltott”. Ez pedig a piac összes többi szereplőjével szemben tisztességtelen előny lenne, így a jogsértő és ezért tiltott bennfentes kereskedelem klasszikus esete – mondta Dióslaki. Beadványukban ezért javasolják, hogy az MNB „a piac biztonsága, valamint az esetleges jogsértések hatékony felderítése és szankcionálása érdekében haladéktalanul indítsa meg e tárgykörben piacfelügyeleti eljárását”. Dióslaki az MNB-beadványuk alapján azt is kiemelte: az elkövetők szorulhatnak, mert éppen tavaly szigorodott a tiltott bennfentes kereskedelme megítélése.

A részvénytársaság a Hvg.hu kérdésére válaszolva közölte: a Konzum Befektetési és Vagyonkezelő Nyrt. a tőkepiaci törvényeknek megfelelően és a jogszabályok betartásával működő tőzsdei vállalat, ezért kész bármilyen, a TEBÉSZ által sérelmezett ügyben piacfelügyeleti vizsgálat elé állni. „Sajnálatosnak tartjuk ugyanakkor a TEBÉSZ egy kibocsátói körre koncentráló tendenciózus, minden jogalapot nélkülöző kampányszerű támadásait, amellyel sérül az érintett társaságok jó hírnévhez való joga” – tették hozzá. Ezért megfontolják, hogy jogi lépéseket is tegyenek. Az MKB-bejelentést megelőzően is voltak ugyanis olyan tőzsdei bejelentések, amelyek akár befolyásolhatták a részvények forgalmát.

Mészáros Lőrinc családi hálózata közel 20, a vele szorosan együttműködő Duna Aszfalt Kft. bő 34 százalékos profitrátával dolgozott – írja csütörtöki számában a Heti Válasz. Az utóbbi eredményt egy céltartalék-felszabadítás torzította, ám a Szíjj László-féle sztrádatársaságban e hatás nélkül is lettek volna kiemelhető milliárdok.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.