Két év múlva lehetővé válik az azonnali átutalás

A tízmillió forint alatti összegek a tervek szerint öt másodperc alatt a címzett bankszámlájára kerülnek.

MN
2017. 06. 08. 14:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Két év múlva jelentős változások lesznek a magyar pénzügyi rendszerben, 2019. július 1-jétől a tervek szerint bevezetik az azonnali fizetések rendszerét, a hét minden napjának 24 órájában minden 10 millió forint alatti belföldi egyedi forintátutalásnak maximum 5 másodpercen belül meg kell valósulnia – idézi az MTI Bartha Lajost, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatóját, aki csütörtökön, a jegybank tájékoztatóján beszélt erről.

Ez tényleg azonnali átutalást jelent, hiszen a tervek szerint azt jeleni, hogy maximum 5 másodperc telhet el ettől az időponttól kezdve a fizetési megbízás és a pénznek a fogadó fél számlájára való érkezése között. Jelenleg banki munkanapokon, munkaidőben legfeljebb négyórás átfutással működnek a banki utalások. 

Az igazgató arról is beszélt, hogy ettől a naptól kezdve nem feltétlenül kell megjegyezni a címzett számlaszámát, elegendő lesz, ha ismerjük a fizetés kedvezményezett személyének mobilszámát, az e-mail-címét vagy esetleg az adószámát, illetve az MNB további, úgynevezett másodlagos azonosítók bevezetését is tervezi.

Az MNB korábbi tanulmánya alapján az ország közel 100 milliárd forintot tudna megspórolni egy fejlettebb pénzforgalommal, az évi 3,3 milliárd darab készpénzes tranzakció jelentős részét elektronikussá lehetne alakítani, jócskán csökkentve annak társadalmi költségeit. Ezzel nőne ezáltal a magyar bankrendszer és a gazdaság nemzetközi versenyképessége, egyszerűbb és gyorsabb lesz a fizetés a fogyasztók és a vállalatok számára is.

Több országban a hitelintézetek önkéntesen csatlakozhatnak az azonnali fizetési rendszerhez, Magyarországon azonban – Bartha szavai szerint – kötelező lesz a bankok számára a belépés.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.