Lufit fújnak a Mészáros-cégek papírjaival

Spekulációra használhatták a részvények átmeneti felfüggesztésére vonatkozó szabályt.

Hajdú Péter
2017. 06. 10. 10:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Messze túlárazottnak számítanak a Mészáros Lőrinchez köthető részvények – nyilatkozta lapunknak a Tőzsdei Egyéni Befektetők Érdekvédelmi Szövetségének (TEBÉSZ) elnöke. Dióslaki Gábor szerint a Konzum- és Opimus-papírok azért kezdhettek szárnyalni múlt hónap végén, mert illikvid – alacsony forgalmú – részvényekről van szó, ahol viszonylag kis tőkével is meg lehet bolondítani az árfolyamokat. „Hiába igyekeznék például az OTP árfolyamát vásárlásokkal befolyásolni, szinte lehetetlen, hiszen akkora tőkére lenne szükség, amely nagyon kevesek kezében összpontosul – magyarázta. – A másik ok, hogy a napokon keresztül zajló áremelkedést befolyásolták a két részvény limitjei. Vagyis hogy meghatározott áremelkedés után fölfüggesztették a papírokkal való kereskedést.”

Arról még szakmai viták folynak, hogy érdemes lenne-e bizonyos körülmények között eltörölni ezeket a limiteket. A dolog mechanizmusa ugyanis a következő: a valamilyen okból hirtelen megnövekedett érdeklődés következtében elkezd a részvény ára emelkedni, eléri a limitet, felfüggesztik a kereskedést. De a piacon még nagyon sokan vannak, akik vennének belőle, ezért fokozódik az érdeklődés, és amikor ismét szabad a vásár, emelkedik tovább az ár. Ez történt a két részvény esetében az elmúlt napokban. Ha viszont az első fölfüggesztés után minden korlátozástól mentes lenne a kereskedés, hamarabb egyensúlyba kerülhetne a piac, és megállhatna az áremelkedés. Vagyis éppen a befektetők védelmében bevezetett limitszabály hatására emelkedett az egekig a két részvény árfolyama, s ennek nyomán fújódik ez a lufi.

Kérdésünkre Dióslaki Gábor elmondta, elképzelhető, hogy valamiféle politikai motiváció is van a hihetetlen érdeklődés mögött, hiszen sem a piac, sem a két cég tevékenysége nem indokolja az ár ilyen mértékű felfutását. Az érdekvédelmi szövetség elnöke azt sem tartja valóságtól elrugaszkodott elképzelésnek, hogy spekulatív célokra használták a limitek nyújtotta kereskedelmi korlátozásokat azok, akik fel akarták hajtani a részvények árát.

Jól mutatja az irreális áremelkedést, hogy a részvények ára néhány nap alatt megtöbbszöröződött. A Konzum árfolyama a május 29-ei 232 forintról június 8-ára 730 forintra nőtt, az Opimusé pedig 48-ról 112 forintra ugrott. Mindkét papír esetében minden logikus kiváltó ok nélkül kezdődött az intenzív áremelkedés május végén. Június elsején aztán a Konzum bejelentette, hogy a társaság tulajdonában lévő Konzum Befektetési Alapkezelő Zrt. – amelynek 53 százalékos tulajdonosa Mészáros Lőrinc – átvette a Minerva Tőkealap-kezelőtől az MKB Bankot 45 százalék erejéig tulajdonló Metis Magántőkealap kezelését, s ezzel döntő befolyást szerzett a hitelintézet fölött.

Eközben péntek este közölte a Budapesti Értéktőzsde honlapján a Mészáros Lőrinc érdekeltségébe tartozó Konzum PE Magántőkealap, hogy értékesítette az FHB Jelzálogbank Nyrt.-ben lévő 5,96 százalékos részvénycsomagját. Az ügyletet a Budapesti Értéktőzsdéről való kivezetés szándékával magyarázta a cég.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.