Mégsem fogyott el első nap a kazáncsere-támogatás

Hárommillió otthon felújítására lenne szükség Magyarországon, erre édeskevés a pályázati összeg.

Illés József
2017. 06. 07. 15:47
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A korábbi hírekkel ellentétben nem fogyott el néhány óra alatt az Otthon melege programban kedden meghirdetett kazáncsere-támogatási keret – közölte a fejlesztési tárca. Így a vissza nem térítendő támogatásra még az elmúlt nap folyamán is be lehetett adni az igényléseket. Ugyanakkor a minisztérium elismerte, hogy a fűtéskorszerűsítési programot óriási érdeklődés kíséri, 24 óra alatt több mint 3500 pályázatot nyújtottak be mintegy 2 milliárd forintos támogatási igénnyel. Így a 3,5 milliárd forintos keretösszegből tegnap még további 1,5 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás a lakosság rendelkezésére állt.

A minisztérium hangsúlyozta: a családi házak és társasházi lakások fűtéskorszerűsítéséhez támogatást nyújtó kiíró továbbra is várja a pályázatokat elektronikus úton, az ügyfélkapun keresztül. A pályáztatás furcsasága ugyanakkor a hozzáértők szerint az, hogy a kérelmezőknek már kedden is több tízezer „sorszámot” osztottak ki. Miközben a minisztérium számításai szerint is csak néhány ezren juthatnak pénzügyi segítséghez. A fejlesztési tárca állítása szerint a szén-dioxid-kibocsátási egységek eladásából származó bevételek terhére folyósított 3,5 milliárd forintos forrás

várhatóan 6-9 ezer épület, lakás fűtési rendszerének átalakításhoz járulhat hozzá.

A szakértők szerint ezen számokat annak a tükrében érdemes értelmezni, hogy idehaza hozzávetőleg hárommillió otthon szorulna sürgősen energetikai korszerűsítésre. Vagyis a forrásból a szükségletekhez képest elenyésző mennyiségű otthon rendbetételére jut pénz. Miközben a hazai fűtőkészülék-állomány átlagéletkora meghaladja a 20 évet, és folyamatosan tovább öregszik. Ez nemcsak azért okoz gondot, mert az elavult készülékek nem hatékonyak, hanem azért is, mert gyakran szennyezőek is. Egyrészt tehát jóval több energiát használnak fel az azonos komfortérzet megteremtéséhez, másrészt károsanyag-kibocsátásuk is magasabb a modern készülékekénél. A berendezések cseréjének a magyar átlagjövedelmekhez viszonyított magas költsége pedig általában oda vezet, hogy vagy a meglevő készüléket javítgatják a végletekig, vagy visszatérnek a vegyes tüzeléshez a háztartások. Egy javítás borsos költsége is olcsóbb ugyanis, mint az új, hatékony, modern készülékre való átállás. Riasztóan magas ugyanakkor a „szürke” kazánbeszerelések aránya, egyes gyártói becslések alapján a 40 százalékot is elérheti.

A pályázat során családi házban vagy egyedi fűtési rendszerű társasházi lakásban tulajdonjoggal rendelkező természetes személyek igényelhetnek vissza nem térítendő támogatást új kondenzációs kazán beépítésére, illetve a kiegészítő költségekre. Ilyen például a kéményátépítés, radiátorok cseréje vagy a fűtési csőhálózat korszerűsítése. A támogatás maximális mértéke az elszámolható bruttó költségek 40 százaléka, de legfeljebb 700 ezer forint. Az első napon benyújtott pályázatok alapján az átlagos támogatási igény 500 ezer forint körül alakult. Egy korszerű kazán beszerelése és a hozzá tartozó kémények átépítése akár 1,5-2 millió forintba is kerülhet. Ezért a vissza nem térítendő támogatás csak a jómódúaknak jelent majd segítséget, akik a korszerűsítési költségek döntő hányadát képesek maguk állni. Így a kispénzűek, a valóban rászorulók ezúttal sem részesülnek érdemi támogatásban.

Szakértők úgy vélik: a kazáncserére fordított keretösszeg egyrészt nagyon alacsony, másrészt csak magánszemélyek pályázhattak. Ez ellehetetlenítette olyan társasházban lakók támogatását, ahol gyűjtőkémények vannak, és a készülékcsere, illetve kéményfelújítás csak együttesen, lakóközösségi szinten oldható meg. A társasházak gondjait súlyosbítja, hogy a lakóközösségek számára az április vége óta a Magyar Fejlesztési Banktól az otthonok energiatakarékossági célú felújításához kérhető kamattámogatott hitelt is szinte lehetetlen igénybe venni. A nulla kamatú kölcsön felvételéhez kapcsolt követelmények és ezen belül a jelzálog-, illetve óvadéki feltételek ugyanis elriasztják a társasházi és lakásszövetkezeti érdeklődőket. Ennek oka abban keresendő, hogy a társasházak és lakásszövetkezetek jobbára nem tudják teljesíteni az eljárásrendben megjelölt biztosítéki kötelezettségeket.

###HIRDETES###

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.