Méregdrágák a magyarországi pénzintézetek

A lakáskölcsönöknél alkalmazott kamatfelárak jelentősen meghaladják a régióban szokásosat.

Hajdú Péter
2017. 06. 01. 4:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Továbbra is nyereséges a hazai bankrendszer – derül ki a Magyar Nemzeti Bank legfrissebb jelentéséből. A magyarországi hitelintézetek első negyedéves eredményét ismertető kiadvány szerint az év első három hónapjában a bankok összesen 175 milliárd forintnyi nyereséget értek el. Ez ugyan mintegy 16 milliárd forinttal marad el a tavalyi első negyedév hasonló adatától, azonban nem jelenti feltétlenül azt, hogy rosszabb negyedévet zártak volna, mint 2016 elején. Az idei adatokat ugyanis torzítja, hogy tizennégy hitelintézet a magyar pénzügyi elszámolási rendszerről (MSZSZ) már átállt a nemzetközi pénzügyi beszámolási standardok (IFRS) szerinti elszámolásra. A Portfólió.hu becslése szerint rekord negyedévről beszélhetnénk, ha az IFRS szabályai szerint a teljes évi bankadót nem számolták volna el az új rendszert alkalmazó pénzintézetek az év elején.

Nem is csoda, hogy ilyen jól fut a szekerük, hiszen a lakáskölcsönöknél alkalmazott – a bankok hasznát és költségeit tartalmazó – kamatfelárak jelentősen meghaladják a régióban szokásosat. Nálunk már 2010-ben is jóval magasabb volt a mértéke – 5,6 százalék –, mint a régió legtöbb országában. Ugyanekkor Romániában 5,7, Szlovákiában 4,4, Lengyelországban 3,6, Csehországban pedig 3,2 százalék felárat számoltak fel a hitelintézetek. Az idei év első negyedében nálunk 4,6 százalékra csökkent a felár, míg a többi országban ennél sokkal nagyobb volt az esés. Így Romániában 3,3, Szlovákiában 2,2, Lengyelországban 2,9, Csehországban pedig 2 százalék volt a mutató értéke. A bankvezérek többek között a magas bankadóval, illetve a sok bedőlt hitellel magyarázták ezt.

A Bankmonitor vezető elemzője a bankvezérek által említetteken felül kamatemelő tényezőnek nevezte a tranzakciós adót is, amelynek egy részét nem tudják áthárítani a hitelintézetek ügyfeleikre. De Sándorfi Balázs szerint a bedőlt hitelek magas aránya akkor is emeli a kamatszintet, ha a frissen kötött szerződések már közel sem jelentenek akkora kockázatot, mint a régebbiek, mert a bankok ezeken szeretnék behozni a veszteségeket. Az alacsonyabb cseh vagy szlovák felárakhoz az is hozzájárul, hogy ezekben az országokban alacsonyabbak az állampapírhozamok, ami szintén befolyásolja a kamatszintet. Gergely Péter, a BankRáció.hu vezető elemzője mindehhez hozzátette, hogy a hazai bankrendszer azért is működik kifejezetten drágán, mert lemaradt a digitalizációban. Ez nem csak a hitelintézetek hibája. Egyes jogszabályok ugyanis lehetetlenné teszik például, hogy – mint a gépjármű-felelősségbiztosításnál – online szerződjenek az ügyfelekkel. Példaként említette, hogy a jövedelemigazolást nem lehet lekérni az adóhivatali adatbázisból, ezért azt a munkáltatótól kell beszerezni az ügyfélnek, majd a banki alkalmazottak ellenőrzik a valódiságát. De hasonló pluszkiadást jelent a hitelhez elengedhetetlen földhivatali ügyintézés is. Vagyis a drága munkaerőt kell alkalmazni olyasmire, amit online szinte ingyen lehetne intézni.

A két szakértő egyetértett abban, hogy azért nem csökkent tovább a bedőlt hitelek aránya (14,9 százalék), mert a bankok már eladták rossz hiteleiket a követeléskezelőknek, s ezzel kikerültek a banki mérlegből. Ettől persze ugyanúgy gondot jelent az adósoknak, csak éppen nem szerepel a hitelintézeti statisztikában. Gergely Péter ehhez hozzátette, akkor csökken tovább ez az arány, ha újabb rosszhitel-portfólión adnak túl a bankok, vagy valamiféle újabb állami intézkedéscsomag lát napvilágot. Nem várható ugyanis, hogy hirtelen javulás álljon be az adósok anyagi helyzetében.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.