Románia is a silányabb árut kapja nyugatról

A románok is elvégezték az élelmiszer-vizsgálatukat: 29 élelmiszer közül 9 esetben találtak eltéréseket.

MN
2017. 07. 26. 14:25
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Románia laboratóriumi vizsgálatok alapján kilenc termék esetében talált eltérést a Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott azonos termékek összevetése következtében – írja az MTI a román hatóságok szerdai jelentése alapján.

A tudósítás szerint a bukaresti mezőgazdasági minisztérium vezetősége szerdán tartott sajtótájékoztatót, amelyen ismertette a Nyugat-Európában és Romániában forgalmazott azonos élelmiszerek összevetésének eredményeit. Közölték, 29 megvizsgált élelmiszer közül kilenc esetében találtak eltéréseket az összetételt illetően.

Petre Daea mezőgazdasági miniszter elmondta, a kormány kérni fogja az Európai Bizottságot, mielőbb alakítson ki egy átlátható, egységes szabályozást az Európai Unióban, amely lehetővé teszi a hasonló ellenőrzéseket.

Korábban megírtuk, hogy a hazai hatósági vizsgálatok eredményei is alátámasztják, hogy a multinacionális élelmiszergyártók eltérő minőségű termékekkel látják el a nyugat-európai és a kelet-közép-európai régió boltjait. A Nébih még 2014-ben huszonnégy nemzetközi gyártót vizsgált, s kiderült, a hazánkban értékesített termékek silányabb minőségűek, mint az osztrák boltokban kapható áru. Márciusi vizsgálatuk is alátámasztotta a három évvel ezelőttit: a multik nagy arányban gyártanak minőségileg silányabb, gyengébb termékeket Magyarországon, illetve szállítanak Magyarországra.

A jelentést Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter ismertette, aki úgy látta, a multik becsapják, megtévesztik a magyar vásárlókat. A vizsgálat pedig újabb muníciót adott a kormány multik elleni harcához. A Fidesz–KDNP a multik mellett Brüsszelt is emlegette, és kezdeményezték, hogy a visegrádi országok közösen lépjenek fel a jelenség európai uniós szintű kezelése érdekében, ugyanakkor a kormány jogi lépéseket vár az élelmiszer-minőségi eltérést eredményező gyakorlat megváltoztatásához az EU-tól.

A kormány szerint a fogyasztók érdekét védi a Brüsszelnek elküldött jogszabályi javaslat is, amely szerint a gyártóknak jelölniük kell, ha termékük a többi országtól eltérő minőségben kerül Magyarországra – ezt már Zsigó Róbert mondta kedden az élelmiszer-biztonsággal kapcsolatban. Az államtitkár arról is beszélt, hogy a kormány szemléletformáló és tájékoztató kampányokat szervez, valamint új védjegyeket vezet be; a kampányok során arra szeretnék felhívni a fogyasztók figyelmét, hogy a vásárlás során mire érdemes figyelniük, a kínálatból pedig a magyar gyártók termékeit érdemes választaniuk.

Zsigó emlékeztetett: a kormány 2 hete elfogadott 20 pontos élelmiszer-biztonsági akcióterve a Magyar élelmiszerkönyv módosításával az élelmiszerek minőségét, valamint az ellenőrzéseket végző hatóságok személyi és technikai feltételeit is javítja. Az államtitkár szerint az intézkedések 3-4 éven belül meghozhatják a kívánt eredményeket.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.