Áfacsökkentést szeretne a söripar

Az ágazat képviselői állami fejlesztési támogatásokért, átgondolt stratégiáért is lobbiznak.

Hava Nikita
2017. 08. 31. 6:05
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Ősszel több javaslatot szeretnének a kormány elé terjeszteni a sörgyártókat tömörítő szervezetek a sörpiac átalakításáról. A néhány kisüzemi főzdét tömörítő Kraft Sör Egyesület azt szeretné elérni a nemzetgazdasági miniszternél, hogy a csapolt sörök általános forgalmi adója 5 százalékra csökkenjen a vendéglátóhelyeken 2018-tól kezdődően. Ebben a kérdésben mind a legnagyobb sörgyárakat tömörítő Magyar Sörgyártók Szövetsége (MSSZ), mind a legtöbb kisebb kapacitású kézművesfőzdéket tömörítő Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete (KSE) egyetért.

A szervezetek azzal érvelnek az adócsökkentés mellett, hogy idén már több éttermi szolgáltatás forgalmi adója 27-ről 18 százalékra csökkent, jövőre pedig 5 százalékra mérséklődik, és ehhez a kedvezményezetti körhöz szeretnének csatlakozni. Ugyanebben a témában márciusban már a Magyar Sörgyártók Szövetsége és a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesülete fellépett közösen az illetékes miniszternél. Dudok Ádám, a Kraft egyik alapítója és elnökségi tagja a Magyar Nemzet megkeresésére azt mondta, hogy a kézművessöripar szereplői által főzött termék nagy többsége hordós kiszerelésben, csapolt sörként kerül kereskedelmi forgalomba.

A KSE elnöke, a Fóti Kézműves Sörfőzde tulajdonosa, Gyenge Zsolt is ezen a véleményen van.

Gyenge Zsolt úgy látja, ahhoz, hogy a kézműves sörök igazán népszerűek legyenek belföldön, de akár külföldön is, az államnak valamilyen támogatásban kellene részesítenie az ágazatot, mint annak idején ezt a hazai borágazattal is tette. Dudok Ádám szerint ehhez ki kellene dolgozni egy a bor marketingstratégiájához hasonló sörstratégiát is, amelyben az államnak is szerepet kellene vállalnia. Azt is hozzátette, hogy a magyar sörök – akár a borok – már nagy szakmai versenyeken is megállják a helyüket, így állami támogatással Észak- és Nyugat-Európa piacaira is be lehetne törni. A sörstratégiát Dudok Ádám úgy képzeli el, hogy az állam egyedi fejlesztési támogatásokkal segítse növelni a kisüzemek gyártási kapacitását.

Jövőre kétszázezer hektoliter lesz a főzhető sör mennyiségének korlátja, ami után még kedvezményes, csupán ötvenszázalékos jövedéki adót kell megfizetni. Ezt a lépést mindkét sörszervezet üdvözlendőként értékelte, de hozzátették, hogy ekkora mennyiséget a tagjai nem tudnak legyártani, így nekik ez a könnyítés nem kedvez. Ők abban látják a probléma megoldását, ha a kormány valamilyen módon a nagy sörgyártók vendéglátóhelyekkel kötött kizárólagos forgalmazást biztosító szerződéseinek átgondolását vagy megsemmisítését támogatná. Erre több javaslatuk is van. A Kraft szerint már azzal is előrébb lennének, ha a nagy sörgyártók megengednék a vendéglátóhelyeknek, hogy a kisebb főzdék egy úgynevezett vendégcsapot szereljenek az eddigiek mellé.

A Kraft Sör Egyesület nem olyan régen jött létre egy kisebb szakítást követően, ugyanis ezt a frissen alakult szervezetet olyan főzdék alapították, amelyek a Kisüzemi Sörfőzdék Egyesületének a tagjai. Az elnökségi tagokat a Hoptop, a Horizont, a Mad Scientist és a Monyo delegálja, de a tagok közé tartozik a kisüzemi sörpiacon jól csengő nevű Balkezes, Hedon és Rothbeer. Ezzel kapcsolatban Gyenge Zsolt lapunknak azt mondta, hogy csak tegnap értesült az új szervezet létrejöttéről, nem tudja, hogy mi van a háttérben, ő csak arra tud gondolni, valakinek érdeke a söripar érdekképviseleti pozíciójának rontása. Elmondása szerint erre a kérdésre a következő hetek fogják meghozni a választ.

Mint arról korábban beszámoltunk, a söripar felkeltette a kormányközeliként besorolt vállalkozói kör egy részének érdeklődését is. Matolcsy György jegybankelnök unokatestvérei, Szemerey Tamás és Szemerey Zoltán érdekeltségébe került nemrégiben például a Pécsi Sörgyár. Többen is úgy vélik, hogy a kétszázezer hektoliteres termelés alatti adókedvezmény igazi nyertesei ők lesznek majd, mert a gyár kapacitásai ennél jóval több sör előállítását teszik ugyan lehetővé évente, de az a tervük, hogy a mennyiséget csökkentik, és elindulnak ha nem is a kézműves, de a kisipari sörfőzdék irányába.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.