Alig 2 százalékkal kamatozik a diákhitel

A lehető leghamarabb érdemes visszafizetni a tanulmányokhoz fölvett kölcsönt, mert sokat takaríthat meg a család.

Hajdú Péter
2017. 08. 29. 18:43
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felvételi és pótfelvételi eredményeinek közzététele után nemcsak az albérleti és a lakáspiac lódult meg az egyetemi városokban, illetve a főváros egyetemi negyedeiben, hanem a diákhitel iránti igény is növekszik. Annál is inkább szükségük van a családoknak, illetve a felsőoktatásba belépőknek a kölcsönre, mert az albérleti díjak kifizetése, de az egyetemi hallgatók önálló életvitele is súlyos terheket ró rájuk.

2001-es indulása óta már több százezren vették föl a kedvezményes kamatozású hitelt. 2001 és 2017 első fél éve között mintegy 322,2 milliárd forint kölcsönt kaptak a hallgatók a Diákhitel Központtól. Idén június 30-án a még élő diákhitelek összege 266 milliárd forint volt. Két fajtája ismert a kölcsönnek: a diákhitel 1. elnevezésű kölcsönt bárki fölveheti, aki még nem töltötte be a 40. életévét, függetlenül attól, hogy állami finanszírozású vagy önköltséges képzésben vesz részt. A megítélt összeget a bankszámlájára utalják, s korlátozás nélkül, szabadon használhatja föl. Általában havi 15–50 ezer forint között szóródik a fölvehető összeg, de bizonyos esetekben akár 60 ezer forintot is kitehet. Kedvező a kamatozása, jelenleg 2,3 százalék, de ez az alapkamat függvényében emelkedhet.

Ezzel szemben a diákhitel 2.-t csak az önköltséges képzésben részt vevők kérhetik, és kizárólag az oktatás díját fizethetik belőle. Sőt, az igénylő nem is kapja kézhez, hanem a képzést nyújtó intézménynek utalják. A témában született Bankmonitor-elemzés arra is fölhívja a figyelmet, hogy a felvehető összeg nagysága minden esetben a tandíjhoz igazodik, nagyobb semmiképpen sem lehet. Miután az állam által támogatott hitelről van szó, jelenleg alig kétszázalékos kamatot kell a diáknak fizetnie utána. Állami segítség nélkül a kamat 3,45 százalék volna.

Az érvényben lévő szabályok szerint mindkét hitelfajta türelmi idővel indul, azaz a felvétel után még nem kell a törlesztéssel foglalkozni. Legkorábban a tanulmányok befejezése után lehet – de legkésőbb a 40. életév eléréséig kötelező – elkezdeni visszafizetni. A diákhitel 1. esetében a törlesztés első két évében legalább a minimálbér hat százalékának megfelelő összeget kell törleszteni. Ezután a két évvel korábbi jövedelmet veszik alapul, s ekkor is legalább a fizetés hat százalékát kell átutalni a hitelező banknak. Ha magasabb volt a fölvett összeg, akkor magasabb, nyolc-kilenc százalék is lehet a visszafizetendő. A diákhitel 2.-nél az első két évben ugyanez a szabály, de később a tartozás összegéhez igazodva sávosan, a fizetés 4–11 százaléka lehet a törlesztés. Arra hívja föl a figyelmet a Bankmonitor elemzése, hogy a jövedelem függvényében érdemes magasabb törlesztőt vállalni, mert gyorsabban és olcsóbban szabadulhat meg az ügyfél az adósságtól.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.