Egyre inkább rászoknak a hitelekre a cégek

Könnyebb feltételekkel lehet kölcsönhöz jutni. Szépen hízott a bankok nyeresége is.

Hava Nikita
2017. 08. 26. 13:59
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A második negyedévben is folytatódott a vállalati hitelezés bővülése, annak ellenére, hogy a Magyar Nemzeti Bank által életre hívott növekedésihitel-programot (nhp) már leállították. Ennek kivezetése nem okozott számottevő nehézséget a vállalkozások számára, főként a kedvező kamatkörnyezetnek és reálgazdasági folyamatoknak köszönhetően.

Éves összevetésben a vállalati hitelállomány 7 százalékkal, ezen belül a kis- és középvállalkozások (kkv) hitelállománya 13 százalékkal bővült az első hat hónapban. Egyéni vállalkozók, őstermelők nélkül utóbbi növekedés mértéke 8,3 százalék volt. A hitelprogram március 31-i lezárása után tehát piaci alapon is folytatódott az aktív hitelezés, a bankok nem tapasztalták a kereslet visszaesését. Ezekkel a számokkal hazánk a régiós országok mezőnyének első felébe került – derült ki tegnap a jegybank Hitelezési folyamatok című kiadványából. Arra is fölhívták a figyelmet a szerzők, hogy amíg a vállalati hitelfeltételek tovább enyhültek, a lakosságiak lényegében stagnáltak. A háztartási hitelállomány így jóval kisebb mértékben, 2,8 százalékkal bővült a vizsgált időszakban. Kissé csökkent a második negyedévben a lakáshitelek kamatfelára, de még mindig jóval nagyobb a régiós átlagnál.

Kisebb arányban, de ugyanennek a folyamatnak a vállalati szegmensben való folytatódását jósolják a következő fél évre a jegybank által megkérdezett bankok, a lakossági hitelezés terén pedig kismértékű enyhülésre lehet számítani. Egyre erősebb a vállalati ügyfelekért folytatott árverseny a bankok szerint, de a kihelyezett hitelek kockázata így is alacsony. A vállalkozások részéről a bankok erősödő hitelkeresletet érzékeltek, elsősorban a rövid futamidejű hitelek iránt, ami várakozásaik szerint 2017 második felében is fennmaradhat. Eközben egyre nagyobb az intézményi garanciavállalás szerepe a kkv-hitelezésben.

A lakáscélú hiteleknek stabilan 16 százaléka kapcsolódott valamilyen módon a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok). Továbbra is jelentős az ügynöki hálózaton keresztül értékesített lakáshitelek aránya, de sokkal professzionálisabbak a közvetítők, mint korábban, így a bankok szerint az ügyfélminőség legalább olyan jó náluk, mint a saját banki csatornákban.

Markánsan nőtt a bankok adózás előtti eredménye az első fél évben a hitelezés föllendülésével párhuzamosan: nyereségük 393,4 milliárd forintot tett ki, ami 41,4 milliárddal (11,8 százalék) nagyobb az egy évvel korábbinál. A hitelintézetek mérlegfőösszege a második negyedévben 581,8 milliárd forinttal (1,7 százalék) nőtt, és elérte a 35 168,3 milliárdot. A nettó hitelállomány 4,3 százalékkal, 17 783,2 milliárd forintra emelkedett.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.