Elindult a lakáslottó, ami vagy jó üzlet, vagy óriási kockázat

Tíz- és tizenöt éves szerződéseket kínálnak. Akinek van pénze, jól jár, akinek nincs, sokáig várhat.

Kovács Áron
2017. 08. 25. 17:11
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Egyelőre hiányos és meglehetősen fapados, de már él a Centrál NOK Zrt. honlapja, amelyen az úgynevezett „nemzeti otthonteremtési közösséget”, ismertebb nevén a lakáslottót kínálják. A cég – amelyre a törvényt, illetve lényegében az egész megtakarítási konstrukciót rászabták – olyan 120 és 180 hónapos, vagyis 10 és 15 éves futamidejű szerződéseket kínál, amelyek során 10 és 40 millió forint közötti összeget lehet félretenni lakáscélra, amihez még 3-4,5 millió forint állami támogatás is társul.

A rendszer lényege, hogy egy „közösség” minden tagja befizet havonta egy fix, a futamidő alatt nem változó összeget, illetve még ehhez életbiztosítás és szervezési díj is társul. A tagok közül aztán negyedévente, egy úgynevezett „kiválasztási eseményen” legalább egy embert kisorsolnak, aki megkapja a teljes összeget, ami a futamidő alatt összejönne, így meg is veheti a lakását. Emellett több „lakásvásárlási jogosultságot” licitálással osztanak ki, vagyis az vehet lakást az adott negyedévben, aki vállalja, hogy előre befizet több részletet. 

A konstrukció jó lehet azoknak, akik már az elején képesek nagyobb összeget felajánlani, és például kifejezetten azért vesznek lakást, hogy bérbe adják, és az így befolyt összegből még a díjat is tudják fizetni. Kérdéses ugyanakkor, hogy a közösségek hogyan hajtják be a pénzt azokon, akik már megkapták a lakásukat. Az otthonteremtési csoportokban elhelyezett pénzért ráadásul nem vállal garanciát a betétbiztosítási alap. 

Ezt a megtakarítási formát, vagyis a fogyasztói csoportokat korábban a PSZÁF, majd az annak helyébe lépett Magyar Nemzeti Bank is üldözte, számos alkalommal bírságoltak cégeket, amelyek lényegében jogosulatlan betétgyűjtést végeztek, amit végül be is tiltottak. Tavaly aztán mégis hoztak egy törvényt – az előterjesztő Rogán Antal miniszter volt –, amely lényegében egyetlen cégcsoportra született.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.