Futószalagon megy a pénz a multicégeknek

Akkor is szívesen költ adóforintokat a kormány kapacitásbővítésre, amikor azt anélkül is megtennék a befektetők.

Wiedemann Tamás
2017. 08. 22. 10:02
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Nem a kormányzati támogatások miatt bővítjük a termelői kapacitást, de miért ugorjunk el az ingyenpénz elől? – ha nem is ezekkel a szavakkal, de a lényeget tekintve ezt mondta több, név nélkül nyilatkozó cégvezető is a Magyar Nemzetnek. Az elmúlt hónapokban a különböző rendezvényeken lefolytatott beszélgetések során arra voltunk kíváncsiak, hogy a külföldi multinacionális cégek mit szólnának ahhoz, ha nem kapnának állami dotációt akkor, ha újabb munkahelyteremtési beruházásokat jelentenek be. Napjainkban annyira rutinná vált a kormányzatban a nagyvállalatok munkahelyteremtési támogatása, hogy egy külügyes informátorunk szerint Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszternek legalább egy ilyen megállapodás-aláírást le kell szerveznie havonta.

Általános gyakorlat, hogy azok a nagyvállalatok, amelyek sok munkahelyet hoznak létre, vagy nagy értékű termelést valósítanak meg, egyfajta kockázatcsökkentő támogatást kérnek a helyi kormányzattól pénz vagy adókedvezmény formájában. Ilyenkor az az elv érvényesül, hogy az állami támogatásnál nagyobb lesz a közvetlen járulékos haszon, hiszen e cégek évtizedekre fektetnek be egy-egy régióban. Nem mindegy azonban, milyen szektorban valósulnak meg a befektetések. Egy olyan cég esetében, amely nagyobb hozzáadott értékű termelésbe ruház, jobban megéri az államnak a befektetés, mint egy alacsony hozzáadott értékű üzemnél. Ez utóbbi tipikus példája a külföldi autógyártók összeszerelő üzemeinek létesülése hazánkban. Az ilyen vállalkozásokat nemcsak az alacsony hozzáadott értékű termelésük miatt kérdéses támogatni, hanem mert hamarosan robotok váltják le a gyári munkások egy részét, vagyis az államilag támogatott munkahelyteremtés semmit sem ér néhány év múlva.

– Nagyon fontos kérdés, milyen jellegű beruházást támogat az állam, hiszen a magyar gazdaság termelékenysége jottányit sem javult az elmúlt négy-öt évben – mondta lapunknak Virovácz Péter, az ING vezető elemzője. A szakértő úgy gondolja, a termelékenység javulásához arra van szükség, hogy egy munkaóra alatt nagyobb értéket hozzon létre az adott üzem vagy munkás. – Ehhez azonban jobb gépekre, fejlettebb technológiára vagy nagyobb hozzáadott értékű termelésre van szükség – tette hozzá. Virovácz szerint ha van lehetősége a kormánynak ezt a mutatót javítani, van értelme a dotációnak. – Nem az a kérdés, hogy adjon-e az állam pénzt, vagy sem, hanem az, hogy mire. Ne a jelent szolgálja a támogatás, hanem a jövőt, vagyis olyan beruházásokat érdemes támogatni, amelyek minél nagyobb hozzáadott értéket, fejlettebb technológiát képviselnek – hangsúlyozta.

Az adatok azt mutatják, hogy a Fidesz a harcias multiellenes kirohanásai ellenére 45 százalékkal több pénzt adott a nagyvállalatoknak hat év alatt, mint a szocialista kabinetek ugyanennyi idő alatt. Ahogy lapunk korábban beszámolt róla: az egyedi kormánydöntések statisztikái alapján a 2005 és 2010 közötti szocialista kormányok összesen 112,8 milliárd forint támogatást adtak, szemben az Orbán-kormányok 163,6 milliárd forintos támogatásával 2011 és 2016 között. A szocialisták átlagosan 4,6, míg a Fidesz 6,5 millió forintot fizetett egy újonnan létrejövő állásért. Ha csak a 2015 és 2016-os esztendőt tekintjük, akkor még magasabb összegekről beszélhetünk, hiszen tavalyelőtt új munkahelyenként 9,8, tavaly pedig már 12,2 millió forintot adott a nagy cégeknek a kormány.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.