Megszokták az eltérő áfát a vendéglősök

Már nincsenek értelmezési problémák azzal kapcsolatban, hogy mely termékek tartoznak a 18 és melyek a 27 százalékos kulcs alá.

Horváth Attila
2017. 08. 28. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke, Flesch Tamás szerint a vendéglátósoknak már nincsenek értelmezési problémáik azzal kapcsolatban, hogy mely termékek tartoznak a 18, és melyek a 27 százalékos áfakulcs alá. Mint ismeretes, az év elejétől már nem 27, hanem 18 százalékos áfával adózik a vendéglátás, de nem egységesen. A több furcsaság közül az egyik, hogy helyben készített ételre például vonatkozik a kedvezmény, de ha valaki elvitelre kéri az ennivalót, akkor a régi kulcsot számolják. A januári változás után az éttermek lapunknak hónapokig arról panaszkodtak, hogy túl bonyolult a rendszer. Annak ellenére is nehéz volt a jogszabályok értelmezése, hogy az adóhivatal tavaly decemberben egy hivatalos tájékoztatót, idén pedig további két összefoglalót is közzétett.

Flesch Tamás hangsúlyozta, már mindenki tisztában van a számítási módszerekkel, azt azonban lapunknak elmondta, egy dolgon fontos lenne változtatni. Szeretnék elérni, hogy az alkoholmentes italok egységesen a kedvezményes kulcs alá tartozzanak, erről egyeztetnek is a törvényhozókkal. Jelenleg ugyanis csak a helyben készített üdítőre vonatkozik a kedvezmény, de az üveges kólára már nem. Az alelnök úgy látja, kevesebb lenne a félreértés, ha mindenki úgy tudna kalkulálni, hogy az alkoholos italok után 27, míg a mentesek után 18 százalékos az áfa.

Az alelnök szerint a január óta kötelezően megnövelt szakmai bérminimumot minden étterem-tulajdonosnak ki kellett tudni fizetni. Ha valaki nem képes rá, annak biztosan be kellett zárnia. Mivel így is nehezen találni alkalmazottat, összességében jót tett a szakmának a kötelező emelés. Megkezdődött a szakma hosszú távú tisztulása, de eltart még egy darabig – véli Flesch Tamás. Céljuk, hogy minden kategóriában minőségi szolgáltatást nyújtsanak Magyarországon, legyen szó kifőzdéről vagy elegáns étteremről. Az adóteher csökkentése által hozott nyereséget a legtöbb étterem a bérek rendezésére fordítja, az alelnök szerint ez az egyetlen lehetőség, hogy megfelelő munkaerőt fizessenek meg a tulajdonosok. – Azt nem jelenthetjük ki, hogy az áfacsökkentésből keletkező pluszbevételt minden étterem bérekre és minőségi termékekre fordította, de az előre gondolkodó többség ezt tette, nem pedig hazavitte a pénzt. A munkaerő helyzetének rendezése olyan nagy problémát jelent, hogy másra egész egyszerűen nincs értelme fordítani – mondta Flesch Tamás. Az alelnök szerint a jövőre esedékes újabb csökkentés, amikor már csak ötszázalékos lesz az éttermi áfa, tovább javíthat az ágazat helyzetén.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.