Megszokták az eltérő áfát a vendéglősök

Már nincsenek értelmezési problémák azzal kapcsolatban, hogy mely termékek tartoznak a 18 és melyek a 27 százalékos kulcs alá.

Horváth Attila
2017. 08. 28. 19:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A Magyar Szállodák és Éttermek Szövetségének általános alelnöke, Flesch Tamás szerint a vendéglátósoknak már nincsenek értelmezési problémáik azzal kapcsolatban, hogy mely termékek tartoznak a 18, és melyek a 27 százalékos áfakulcs alá. Mint ismeretes, az év elejétől már nem 27, hanem 18 százalékos áfával adózik a vendéglátás, de nem egységesen. A több furcsaság közül az egyik, hogy helyben készített ételre például vonatkozik a kedvezmény, de ha valaki elvitelre kéri az ennivalót, akkor a régi kulcsot számolják. A januári változás után az éttermek lapunknak hónapokig arról panaszkodtak, hogy túl bonyolult a rendszer. Annak ellenére is nehéz volt a jogszabályok értelmezése, hogy az adóhivatal tavaly decemberben egy hivatalos tájékoztatót, idén pedig további két összefoglalót is közzétett.

Flesch Tamás hangsúlyozta, már mindenki tisztában van a számítási módszerekkel, azt azonban lapunknak elmondta, egy dolgon fontos lenne változtatni. Szeretnék elérni, hogy az alkoholmentes italok egységesen a kedvezményes kulcs alá tartozzanak, erről egyeztetnek is a törvényhozókkal. Jelenleg ugyanis csak a helyben készített üdítőre vonatkozik a kedvezmény, de az üveges kólára már nem. Az alelnök úgy látja, kevesebb lenne a félreértés, ha mindenki úgy tudna kalkulálni, hogy az alkoholos italok után 27, míg a mentesek után 18 százalékos az áfa.

Az alelnök szerint a január óta kötelezően megnövelt szakmai bérminimumot minden étterem-tulajdonosnak ki kellett tudni fizetni. Ha valaki nem képes rá, annak biztosan be kellett zárnia. Mivel így is nehezen találni alkalmazottat, összességében jót tett a szakmának a kötelező emelés. Megkezdődött a szakma hosszú távú tisztulása, de eltart még egy darabig – véli Flesch Tamás. Céljuk, hogy minden kategóriában minőségi szolgáltatást nyújtsanak Magyarországon, legyen szó kifőzdéről vagy elegáns étteremről. Az adóteher csökkentése által hozott nyereséget a legtöbb étterem a bérek rendezésére fordítja, az alelnök szerint ez az egyetlen lehetőség, hogy megfelelő munkaerőt fizessenek meg a tulajdonosok. – Azt nem jelenthetjük ki, hogy az áfacsökkentésből keletkező pluszbevételt minden étterem bérekre és minőségi termékekre fordította, de az előre gondolkodó többség ezt tette, nem pedig hazavitte a pénzt. A munkaerő helyzetének rendezése olyan nagy problémát jelent, hogy másra egész egyszerűen nincs értelme fordítani – mondta Flesch Tamás. Az alelnök szerint a jövőre esedékes újabb csökkentés, amikor már csak ötszázalékos lesz az éttermi áfa, tovább javíthat az ágazat helyzetén.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.