Szerencsejáték: milliárdos tételt hagynak veszni a nyertesek

Néhány éve például valaki nem vett fel 430 millió forintot.

MN
2017. 08. 25. 5:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Rendre milliárdos tétel volt az állami lottócégnél a beváltatlan szelvény az előző években –írja a Világgazdaság.

A lap érdeklődésére a Szerencsejáték Zrt. közölte, tavaly 1,163 milliárd forint volt az át nem vett nyeremények összege, tavalyelőtt 1,90, 2014-ben 1,47, 2013-ban pedig 1,28 milliárd. A játékszervező szerint a kisebb nyereményekről esetenként megfeledkeznek a játékosok, de az át nem vett nagy nyeremény meglehetősen ritka, bár előfordult már ilyen is. Az ötös lottó esetében néhány éve például 430 millió forintért nem jelentkezett a nyertes, a hatos lottón pedig 2000-ben 214 millió forintos főnyereményét nem vette fel a játékos.

Az állami lottócégnél egyébként külön szabályozás vonatkozik ezekre az esetekre: ha nem jelentkeznek a nyereményért, akkor az át nem vett nyeremények alapjából el kell különíteni egy alapot, amelynek nyeremények céljára történő felhasználását az állami adóhatóságnak külön be kell jelenteni. Ez fedezheti a különsorsolások nyereményeit, legyen az tárgy-, pénznyeremény vagy a számhúzók nyereménye, illetve kiegészíthetik vele az egyes játékok nyereményalapját.

A Szerencsejáték Zrt. életében továbbra is meghatározó bevételi forrás az ötös és a hatos lottó, valamint a többi számsorsjáték. Tavaly például 138 milliárd forintos forgalom származott ebből a kategóriából, ami majdnem 36 százaléka az esztendő teljes, 385 milliárdos árbevételének. A számsorsjátékok mellett a múlt évben fogadásokból 170 milliárd, sorsjegyek értékesítéséből pedig 77 milliárd forint folyt be. Az ötös lottón az idén eddig egyetlen telitalálatos szelvény volt, a hatos lottón három, a skandináv lottón és a jokeren 11, s februárban az Eurojackpoton is megszületett az első magyar telitalálat – teszi hozzá a Világgazdaság.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.