Varga Mihály: A bérunió valójában adóemelést jelent

A gazdasági miniszter szerint csak politikai blöff a Jobbik kezdeményezése, és nem kell Brüsszelre várni.

MN
2017. 08. 23. 4:20
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Aki bérunióról beszél, az igazából adóemelést akar, a bérek közötti különbség eltüntetéséhez ugyanis jelentős adóemelésre lenne szükség” – jelentette ki a Magyar Időknek adott, szerdán megjelent interjúban Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter. A Jobbik által elindított európai kezdeményezés ezért szerinte „nem tűnik másnak, mint politikai blöffnek”.

A bérunió ötlete a tárcavezető szerint arról árulkodik, hogy a kezdeményezőnek „nincs egyetlen saját terve, ötlete sem, hogy miként lehetne a magyar és a nyugati bérek közötti különbséget csökkenteni, esetleg eltüntetni”. Varga úgy fogalmazott: „nem kell Brüsszelre várni azokban a témákban, amelyekben a saját erőnkből is átgondolt lépéseket tehetünk”.

A kormány tavaly hat évre szóló bérmegállapodást kötött a munkaadók és a munkavállalók képviselőivel, amelyben rögzítették, hogy „Magyarországon véget ért az alacsony bérek, az olcsó munkaerő kora” – mondta a miniszter. Szerinte igyekeznek minél nagyobb lépéseket tenni a bérfelzárkóztatásban, de közben figyelniük kell arra is, hogy a gazdaság is növekedjen.

Varga Mihály szerint a számok őket igazolják: az év első hat hónapjában a versenyszférában a bruttó és a nettó fizetések átlagosan 11 százalékkal nőttek, eközben a közszféra juttatásai a kormányzati béremelések nyomán átlagosan 14 százalékkal növekedtek. „A rendszerváltozás óta eltelt majdnem harminc évben csak elvétve jegyezhettünk fel hasonló adatokat” – jelentette ki a nemzetgazdasági tárca vezetője.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.