Az egyetemista már nem számít gyermeknek?

Éppen akkor emelkednek jelentősen a kiadások, amikor visszaesik a család bevétele.

Hajdú Péter
2017. 09. 02. 10:41
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A felsőoktatási felvételik eredményhirdetése után nagy roham indult a fővárosi és egyetemi városokban található lakásbérletekért, ami – ha sikeres volt – jelentősen megterhelte a diákok, illetve a szülők pénztárcáját. De nemcsak az albérleti díj, hanem az egyetemi hallgatók önálló életvitele is jelentős pluszköltséget jelent a családoknak.

Sajnálatos, hogy éppen akkor emelkednek jelentősen a kiadások, amikor visszaesik a család bevétele. Az érvényben lévő jogszabályok értelmében ugyanis az alapesetben 12 200 forintos családi pótlék csak addig jár a gyermekek után, amíg közoktatási intézményben tanulnak, de legfeljebb húszéves korukig. Miután a felsőoktatási intézmény nem része a közoktatásnak, az itt tanulók után már nem jár a nyolc éve amúgy is változatlanul alacsony összegű családi pótlék. Ez azt jelenti, hogy a család az érettségit követő júniusban kap utoljára családi pótlékot a frissen végzett középiskolás után.

Ha azonban van kisebb testvér, akkor kérvényezheti a szülő, hogy az egyetemre járó gyermeket is vegyék figyelembe a fiatalabb testvér családi pótlékának kiszámításánál. Így az egygyermekes család 12 200 forintja helyett 13 300 forint családi pótlékra számíthat a háztartás.

Az Azénpénzem.hu cikke arra hívja fel a figyelmet, hogy amennyiben a gyermek OKJ-s képzésen vesz részt, és fiatalabb húszévesnél, akkor továbbra is jár számára a családi pótlék, tehát ugyanaz a helyzet, mintha még középiskolába járna. Húszéves kor fölött ez a kedvezmény már nem jár. Rossz hír a felsőoktatásban tanulók számára, hogy a szülők utánuk már nem vehetik igénybe a családi adókedvezményt, mert az csak addig jár, amíg családi pótlék igénylésére jogosultak a gyermek után. Ugyanez a helyzet a húszévesnél idősebb OKJ-s képzésen részt vevő esetében, hiszen már ő sem jogosult családi pótlékra. Adókedvezmény tehát nem jár utána, de ahogy a családi pótléknál, úgy ez esetben is figyelembe veszik a többi gyermek után járó adókedvezmény kiszámításánál.

Lényeges feltétel, hogy a szülő az igénybe venni kívánt családi adókedvezményt az év elején, még az első bérszámfejtést megelőzően jelezze a munkáltatónál, így azt is, ha év közben – jellemzően június után – már nem jár családi pótlék a gyermek után. Fontos azonban, hogy a tanulói vagy hallgatói jogviszonyt igazolni kell, mert csak így vehető igénybe a kedvezmény. Kizáró tényező lehet azonban, ha a tanulás mellett egymást követő három hónapon át magasabb jövedelme keletkezik egy hallgatónak, mint a mindenkori minimálbér. Erre különösen a nyári diákmunkánál érdemes figyelni.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.