Csoportos leépítés a Tescónál

Irodistákat küldenek el, nem a sztrájk miatt.

Horváth Attila
2017. 09. 22. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Maximum 250 fős csoportos leépítés várható Magyarországon – közölte információink szerint csütörtökön a Tesco a szakszervezetekkel. Ez a szám még csökkenhet, mert a cég mindenkit beleszámolt ebbe, még az olyan munkavállalókat is, akiknek változik a munkaköre, ezért megszűnik a korábbi szerződése. Ez az úgynevezett service model, ami a régió négy országát – hazánkon kívül Lengyel-, Csehországot és Szlovákiát – érinti. Mint lapunk kérdésére a Tesco megerősítette, nem az üzleteket, hanem a központi irodát érintik az elbocsátások, amit az üzletlánc struktúraváltozásnak nevez. Ezzel kapcsolatban az alábbiakról tájékoztatott a Tesco sajtóosztálya: „a potenciálisan érintett munkatársak túlnyomó többségének továbbra is megmarad a pozíciója, és mindent megteszünk annak érdekében, hogy a lehető legtöbb munkatársunknak fel tudjunk ajánlani alternatív munkakört. Csak a folyamat lezárultát követően tudunk tájékoztatást adni a vállalatot elhagyó munkatársak számáról”.

Úgy tudjuk, a cég már közölte, hogy egyeztetnek a szakszervezetekkel, s erre legfeljebb 30 napot jelöltek meg. – Magyarországon igazság szerint maximum 15 napjuk lenne erre, mindenesetre bízunk benne, hogy minél előbb megegyeznek. A kommunikáció mind a négy érintett európai országban egységes – mondta a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) sztrájkbizottságának vezetője. Karsai Zoltán szerint ez is azt bizonyítja, hogy nincs összefüggés a sztrájkhelyzet és a Tesco mostani lépése között, a központi irodát akkor is leépítenék, ha nem emelnék a fizetéseket a munkabeszüntetések hatására. Sőt, Karsai Zoltán reménykedik, hogy ami a boltokban foglalkoztatottakat illeti, egyre inkább közeledik a cég álláspontja az övékéhez. Így például jövő szerdán közösen látogatnak el a munkáltatóval Szekszárdra, ahol azt vizsgálják meg, hogy hány százalékos létszámemelésre lenne szüksége az ottani üzletnek.

– Hétfői határidőt kértünk a Tescótól arra, hogy küldjék meg üzletekre lebontva: hol, mekkora létszámnövekedést tartanak megvalósíthatónak. Nemcsak a puszta számokra és százalékokra, hanem pontos indoklásra is számítunk. Mi 15 százalékos bővítést kértünk. Elképzelhető, hogy lesz olyan üzlet, amely két-három százalékkal, egy másik pedig 30 százalékkal növelné a létszámot, így jöhet majd ki az általunk kért átlagos arány. Ez természetesen a mi elvárásunk, reméljük, hogy valahol találkoznak majd az elképzeléseink a cégével. Hogy ezt miként oldja majd meg a Tesco – például munkaerőbérléssel vagy diákmunkával –, nem tudjuk, ezzel kapcsolatban még számítunk vitára – mondta Karsai Zoltán.

Mint megírtuk, a szeptember 9-én és 10-én országosra duzzadt munkaleállás után a brit hátterű üzletlánc sztrájkbizottságai abban állapodtak meg a céggel, hogy szeptember 25-ig készítik el azt a tanulmányt, amely alapján kiderül, melyik áruházban mekkora létszámbővítésre lenne szükség. A Tesco elvileg hétfőn közli azt is, hogy megadják-e a béremelést, és a további követelésekre is reagálnak. A KASZ és a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete is egy héttel később foglal állást a cég ajánlatával kapcsolatban, addig nem szerveznek újabb sztrájkot.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.