Emelhetik ősztől a kenyér árát a pékek

A liszt drágulása és az egyre magasabb munkaerőköltségek miatt az ágazat szereplői lépéskényszerbe kerültek.

Hava Nikita
2017. 09. 01. 13:53
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Több budapesti pékségben észrevehetően elindult felfelé a kenyér és egyéb péksütemények ára. Vásárlói tapasztalatok alapján a fővárosban az elmúlt napokban még a híresen olcsó kenyeret kínáló albán pékségek is emeltek egy keveset az eddigi áraikon. Szeptembertől ugyanakkor várhatóan a legtöbb pékség kénytelen lesz drágítani, mivel az idei becslések szerint a búza tonnánkénti piaci ára 5-6 ezer forinttal emelkedett a tavalyihoz képest.

Az idei szezon elején kialakult, 44-45 ezer forintos tonnánkénti felvásárlási búzaárak nagyjából 10 százalékkal magasabbak a múlt évieknél, 2016 ezen időszakában valamivel 40 ezer forint alatt jártak az árak. Az Agrárszektor.hu mezőgazdasági szakportál szerint a malomipar kénytelen mindezt továbbhárítani az élelmiszerlánc többi tagjára, a pékekre és a vásárlókra. Ezzel kapcsolatban több piaci szereplő is megszólalt a napokban. Az idei évben kisebb területen, szűk egymillió hektáron arattak kenyérgabonát, a tavalyinál néhány százezer tonnával kevesebb a termés. Így várhatóan országosan 5-10 százalékos lisztáremeléssel lehet majd számolni.

Mindez a legoptimistább vélemények szerint is azzal jár majd, hogy ősszel legalább 10 százalékkal emelkedik a kenyér ára. Egy vidéki pékségnél lapunk kérdésére azt mondták, ők legfeljebb 15 százalékos emelést terveznek, de nem kizárólag a drágább liszt miatt. Mint nyilatkozónk elmondta, egyre kevesebb a szakember, akiket csak megfelelő bérrel tudnak megtartani. Hozzátette: a kisebb falvakban az is problémát okoz, hogy a pékségek nem képesek versenyezni a nagyáruházak árképzésével, így csak néhány helyi boltot, a környékbeli települések kisebb üzleteit látják el, ami nem termel nagy profitot, s így csak nagyon kis árréssel tudnak dolgozni.

Korábban Tóth Péter, az országos hálózatú Lipóti Pékség tulajdonosa jelentette be, hogy szeptemberben 5-10 százalékos árnövelést tervez. Döntését azzal indokolta, hogy nehéz megtartaniuk a munkaerőt. Bécsben például a minimális havi munkabér is 1500 euró, ezért ahhoz, hogy Magyarországon tudják tartani az embereket, évente 15-20 százalékkal is emelniük kell a béreken. Ha nem sikerül, hosszabb távon akár még ellátási zavarok is felléphetnek az országban.

A lehetséges áremelésről és a kialakult helyzetről szerettük volna megkérdezni a pékszövetséget is, de nem voltak hajlandók nyilatkozni az áremelkedésről, arra hivatkozva, hogy még nem időszerű, és már mindent elmondtak ezzel kapcsolatban.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.