Napokig is elhúzódhat a Tesco-sztrájk

Vezetői szintekről küldenek el munkavállalókat.

MN
2017. 09. 07. 6:46
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Pénteken közlik hivatalosan a munkaadóval a Tescónál működő sztrájkbizottságok, mikor várható az első, határozatlan idejű munkabeszüntetés az áruházlánc egységeiben. Nem kizárt, hogy egyes üzletekben, illetve munkakörökben több napig is elhúzódik a törvényes tiltakozás – írja a Magyar Idők. Az előírások szerint a munka beszüntetését az adott napon előzetesen minden résztvevőnek jeleznie kell a főnökeinek.

A lap úgy tudja, ezúttal vezetői körökben karcsúsít a multinacio­nális vállalat: az alacsony bérek és a létszámhiány miatt sztrájkkészültségben lévő teljes dolgozói állományból a napokban menedzseri szintekről, az irodisták és az áruházvezetők közül a már folyamatban lévő racionalizálások következtében válnak meg teljes munkaidőben foglalkoztatott munkatársaktól, amivel további bérköltségeket spórol meg a cég.

Információik szerint egyébként kivárja a sztrájk­akciót az áruházlánc, és annak eredményessége tükrében tesz újabb ajánlatot a szakszervezetek követeléseire. Iparági forrásaik szerint ugyanis a magyar Tesco vezetői tartanak a mostani munkavállalói összefogástól, a követelt béremelésre azonban egyelőre nem találnak forrást.

Hétfőn mi is beszámoltunk arról, hogy megegyeztek a Tesco-dolgozók sztrájkjának várható időpontjáról a társaságnál működő munkavállalói érdekképviseletek, de a dátumot még nem árulták el. Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke lapunk kérdésére közölte, országos sztrájkra készülnek.

Elmondta, hogy a KDFSZ 25 százalékos béremelést követel, ami 14 milliárd forintnyi ráfordítást jelentene a cégnek. A szakszervezet célja, hogy az áruházláncnál a legalacsonyabb béren foglalkoztatott munkavállaló fizetése is közelítse meg a bruttó 200 ezer forintot. Azt is elvárják, hogy a munkavállalói létszámot 15 százalékkal emelje a cég. A szakszervezet követeli továbbá, hogy a külső munkaerő – az alvállalkozók által foglalkoztatottak – létszáma a teljes munkavállalói körhöz viszonyítva ne haladhassa meg a 15 százalékot. A szakszervezet szükségesnek tartja azt is, hogy a vállalat a költségvetéséből a munkaeszközökre fordítható összeget a jelenlegi 13 százalékról emelje 30 százalékra.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.