Tállai papírmentes NAV-ot szeretne

A konferencia köszöntése után egy szakmai rendezvényen Tállai András arról beszélt, hogy 2400 fővel épült le a NAV másfél év alatt.

Horváth Attila
2017. 09. 28. 13:58
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

„Hölgyeim és uraim, tisztelt konferencia, üdvözlök mindenkit!” – ezekkel a szavakkal köszöntötte csütörtökön az Adókonzultáció résztvevőit a Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) vezetője. Tállai András – miután Varga Mihály nemzetgazdasági miniszter nevében elnézést a kért a „konferenciától”, amiért nem tudott megjelenni – elmondta: az utóbbi hét évben kilenc százalékkal csökkent a teljes adóterhelés az országban. A miniszterhelyettes elmondta, az elmúlt másfél évben szemléletváltás kezdődött a NAV-nál, és még csak az út elején járnak.

A hatóság alapvető feladata persze az adóbevételek beszedése: tavaly a GDP-növekedést meghaladóan, 4,8 százalékkal, 13 ezer 411 milliárd forintra bővültek az államkassza ebből származó bevételei – mondta Tállai. Ám hiába a politikus által kiemelt szép szám, amint arról februárban beszámoltunk, a NAV évkönyvéből az derül ki, hogy az ellenőrzések során megállapított nettó adókülönbözet drasztikusan csökkent az utóbbi években. 2015-ben még 625 milliárd forint ilyen jellegű bevétele volt a hivatalnak, tavaly ez már csak 488 milliárdra rúgott. Utoljára 2010-ben volt a tavalyihoz hasonlóan alacsony az összeg, akkor 476 milliárd forintot szedett be így a hatóság. Mindez magyarázható a jelentős hivatali létszámcsökkenéssel, amire Tállai is kitért a konferencián: jelenleg 18 801-en dolgoznak a NAV-nál, 2400-zal kevesebben, mint 2016 elején.

A bevételeket egyébként úgy sikerült növelni, hogy közben a kormány a bevételeket csökkentő intézkedéseket is hozott – büszkélkedett a politikus. A családokat és a munkavállalókat segítő intézkedéseket hajtottak végre, így mérsékelték többek között a társasági, a szociális hozzájárulási adót és több termék általános forgalmi adóját is. Ezek szerinte összesen 860 milliárd forintos bevételkiesést jelentenek 2017-ben.

A NAV vezetője a csütörtöki Adókonzultáción, ahol – pedig a rendezvény neve ezt sugallná – nem lehetett kérdezni tőle, arról is beszélt, hogy tízszer annyiba kerül a személyes ügyintézés az adóhivatalnál, mint az elektronikus. Kiemelte, a NAV 2.0 program végrehajtása idén indul el, és 2021-ig tart. Fontos céljuk többek között, hogy 2018-tól az ellenőrzéseknél papírmentes legyen az ügyintézés. Az elektronikus áfa bevezetését is fontolgatják, a tervek szerint az áfabevallást is a hatóság készítené.

A gazdaság fehérítése mellett egy újfajta rendszerről is beszélt: úgy látja, hogy minden szolgáltatás vásárlásakor valamiféle nyugtaadásra van szükséges, de ehhez fejlettebb rendszerre van szükség. Mint mondta, „ezen gondolkozunk”. Az államtitkár kiemelte, ha mindez megvalósul, akkor a hazai adóhatóság lesz az egyik legmodernebb Európában.

 

 

 

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.