Áfacsalási ügy: furcsa vádirat született

A hatóságok által gyanúsított cég fedte le korábban a hazai online műszaki árupiac negyven százalékát.

Wiedemann Tamás
2017. 10. 11. 3:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Különösen nagy értékű költségvetési csalás miatt emeltek vádat 29 személy ellen, akik elektronikai és háztartási gépek kis-, illetve nagykereskedelmével foglalkoztak. A Nemzeti Adó- és Vámhivatal (NAV) bő két évvel ezelőtt, 2015. január végén számolt be az esetről a sajtónak, amikor két tucat magánembert vettek őrizetbe, és kétmilliárd forintos áfacsalással gyanúsították meg őket. Idén májusban a Csongrád Megyei Főügyészség emelt vádat a gyanúsítottak ellen, a bírósági tárgyalás heteken belül megkezdődhet. Ám a Magyar Nemzet birtokába került vádiratból olyan kép rajzolódik ki, mintha a nyomozó hatóság valójában nem akarna az ügy végére járni. Jogi szakértők szerint ugyanis a vádirat aligha állja ki az igazságszolgáltatás próbáját. Igaz, a cégcsoporton már a felmentő ítélet sem segít, a hazai műszaki piacot azóta újraosztották.

A vádirat ugyanis lényegében arról szól, hogy hódmezővásárhelyi és budapesti székhelyű cégek, valamint az általuk üzemeltetett műszaki webáruházak – az Emátrix.hu, az Ármátrix.hu, az Electropark.hu és a Bemutatóterem.hu – hogyan csalták el az általános forgalmi adót egy szlovák „bukócégen” (a csalási láncolatban eleve feláldozásra létrehozott vállalkozás) keresztül.

Csakhogy egyáltalán nem vizsgálták a szlovák cég, az M-Elektro s. r. o. belföldi üzleti tevékenységét, holott a nyomozó hatóság szerint ennél a vállalatnál történt a fiktív értékesítés, amellyel lényegében az áfacsalás megvalósult.

A NAV a nyomozás során összesen 12 zsáknyi bűnjelet foglalt le a szlovák céggel kapcsolatban, ebből azonban az iratbontáskor már csak hétzsáknyi volt meg. Az adóhivatal nyomozói aztán csupán 54 dossziét vontak be az eljárásba, a többi dokumentumot figyelmen kívül hagyták, vagy irrelevánsnak minősítették és visszaadták a lefoglalást elszenvedőnek. A visszaadott iratokban olyan dokumentumok voltak, amelyek a tényleges szlovákiai belföldi eladást bizonyították: a szlovák társaság által kiállított céges és a webáruház lakossági ügyfeleinek számláit, valamint a futárszolgálatok dokumentumait, amelyeken az ügyfelek aláírásukkal bizonyították, hogy átvették a terméket. Sőt, a visszaadott akták tartalmazták a vásárlók által visszaküldött termékekkel kapcsolatos jótállási, illetve javítási jegyzőkönyveket is. Nem kis volumenről van szó, az M-Elektro ugyanis több mint 800 cégnek és 40 ezer magánszemélynek adott el ténylegesen árut.

A lapunk birtokába került dokumentumok és egyéb bizonyítékok alapján egyértelműnek tűnik, hogy az adóhivatal valamiért nem tartotta fontosnak a szlovák cég belföldi eladásainak vizsgálatát, és az M-Elektro számára Magyarországról kiküldött termékeket lényegében egy az egyben a vádlottak által elkövetett áfacsalásnak könyvelte el, holott valós kereskedést folytatott a szlovák vállalat. (Az persze a bíróság dolga, hogy megállapítsa, a legális értékesítés mellett történt-e adócsalás is.)

Az áfacsalással vádolt cégcsoport pénzügyi vezetőjével, K. Attilával a NAV a nyomozás során vádalkut kötött. Legfőképpen az ő vallomása alapján minősítették a nyomozók elenyészőnek a szlovák cég legális belföldi eladását. K. Attila ugyanis azt vallotta, hogy napi szinten 500-600 euró volt a legális értékesítés.

A lapunk birtokába került dokumentumok szerint azonban ennek tízszerese volt átlagosan a szlovák cég belföldi forgalma. A K. Attila segítségével kigyűjtött könyvelt adatok és a cégcsoport benyújtott áfabevallásai között több mint 9 milliárd forint adóalap volt a különbség, amely összeg megközelíti a vádban szereplő értéket, hiszen ennek az összegnek az áfatartalma adja a kétmilliárd forintot.

Ezt a különbséget valamiért az igazságügyi könyvszakértő sem „vette észre”. Pedig furcsa módon készült a szakvélemény, amelyet a könyvszakértő 2016. szeptember 22-én adott le a nyomozóhatóságnak. Ez a dokumentum ugyanis olyan adatokra hivatkozik, amelyek ezután, vagyis későbbi dátummal jöttek létre – ezt bizonyítja a fájlok létrehozásának a dátuma. Ilyen adatok voltak a magyarországi beszállító cégek elektronikus könyvelési iratai is, amelyekre a hatóság a vádat alapozza. Úgy tűnik, hogy a szlovák cég legális belföldi értékesítéseit igazoló bizonyítékokat valamiért a hatóságok nem vizsgálták, ezek pedig a vádat alapjaiban cáfolhatnák meg. Nagy kérdés, hogy miért indult több évig tartó jogi eljárás a cégcsoport ellen, ha a végén nagy valószínűség szerint egy független bíróság felmentő ítéletet lesz kénytelen hozni. Tény, hogy a cégcsoport az eljárás előtt a hazai műszaki piac 20 százalékát fedte le, a gyorsan fejlődő internetes kereskedésben pedig több mint 40 százalékos részesedéssel bírt, ezenkívül több milliárd forintos árukészlet és értékes ingatlanok voltak a vállalat tulajdonában. A bírósági eljárás azonban még hosszú évekig elhúzódhat, miközben az adóhatóság már elkezdte a cégek vagyonának potom pénzért való elárverezését. Bárhogyan végződik is az eljárás a bíróság előtt, a cégcsoport a piacra már nem térhet vissza. Nagy kérdés, hogy kinek állhatott érdekében a hazai műszaki piac újrafelosztása, és a főképpen Hódmezővásárhelyen található értékes ingatlanok megszerzése.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.