Államadósság: gyurcsányi trükköt alkalmazhat a kormány

Elfogadta a vereségét az Eurostattal szembeni elszámolási vitában a magyar állam – írja a G7.hu.

MN
2017. 10. 23. 17:01
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elfogadta a vereségét az Eurostattal szembeni elszámolási vitában a magyar állam, így az Eximbankot, az MNB-alapítványokat és a garanciaalapokat is állami intézményként kell majd számontartani – ez pedig jelentősen meg fogja változtatni az egész magyar államadósság alakulását – írja a G7.hu.

Információi szerint a magyar fél most már csak annyit kér az európai hivataltól: adjon egy kis időt, amíg átírja a számokat, hiszen olyan bonyolult egy pénzintézetet áttenni a pénzügyi számlák köréből az államháztartásba.

Az Eurostat egy ideje korlátozó záradékokat helyez el a magyar EDP-jelentések mellett, amelyekben jelzi módszertani fenntartásait. A garanciaalapok esetében a szeptember végén elküldött magyar EDP-jelentés már tartalmazta is az átsorolást, de az Eximbanknál nem.

Mint írják, egy évben kétszer kell elküldeni az adatokat az Eurostatnak, szeptember és március végén. Az európai hivatal és a tagországok között ezután három hétig tartó írásos konzultáció kezdődik, ahol jó esetben rendezik az aggályos kérdéseket. A háromhetes konzultációs időszak hétfőn befejeződött, és az Eurostat nem lépett, egyszerűen csak megismételte korábbi fenntartásait, de nem ment odáig, hogy a magyar fél akarata ellenére átírja a számokat. Legközelebb tehát március végén kellene belerakniuk a magyaroknak az Eximbankot a kormányzati szektorba. De ha nem teszik meg, és az Eurostatnak kell kimondania a végső szót, akkor pont a választások után fogják átírni a magyar adósságszámokat, a tavaszi konzultációs időszaknak ugyanis várhatóan 2018. április 23-án lesz vége.

Emlékezetes, hasonló trükkel már 2006-ban is élt az akkori, Gyurcsány Ferenc vezette kormány. Akkor is csak a választások után derült ki, hogy az államháztartás valós hiánya jóval nagyobb, mint korábban állították.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.