Az uniós támogatások nélkül sehol sem lennénk

Még a kedvező foglalkoztatási adatok is harmadrészt Brüsszelnek köszönhetők.

MN
2017. 10. 13. 13:45
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Szerencsés időszakban vette át a kormányrudat a Fidesz 2010-ben, hiszen a pénzügyi válságot követően felfele ívelő ciklus vette kezdetét a világgazdaságban, a külső konjunkturális hatások mellé megérkeztek az európai uniós források is, ez a hazai gazdaság éves teljesítményének 6-7 százaléka, ami óriási összeg – jelentette ki Pogátsa Zoltán közgazdász, a Nyugat-magyarországi Egyetem docense az ATV csütörtök reggeli műsorában. A szakértő szerint az uniós támogatások nélkül nem lett volna gazdasági növekedés Magyarországon. A KPMG Tanácsadó Kft. és a GKI Gazdaságkutató Zrt. idén tavasszal publikálta azt a jelentését, amelyet a Miniszterelnökség rendelt meg, és az európai uniós források felhasználásának hatásait elemezte. Ebből kiderült, hogy az EU-s támogatások tartották a víz felett a magyar gazdaságot az első, 2007–2013-as uniós költségvetési ciklusban. Az éves szinten 2000 milliárd forintnyi támogatás nélkül nemhogy nem nőtt, egyenesen csökkent volna a bruttó hazai termék (gdp).

Az uniós támogatások nemcsak a gazdaság növekedését segítették, hanem a munkanélküliség drasztikus csökkenéséhez is nagyban hozzájárultak. Pogátsa szerint a 2009-es foglalkoztatási mélyponthoz képest jelenleg 600 ezerrel több állás van Magyarországon, ebből 175 ezer munkahely a beáramló európai uniós források miatt jött létre. A közgazdász szerint mivel az uniós pénzek egy jelentős részét betonba öntjük, vagyis infrastrukturális beruházásokra költi az állam, ez igen munkaerő-igényes. Ha Brüsszel nem küldene több pénzt, ezek az álláshelyek lényegében megszűnnének – jelentette ki. A kormány gyakran saját jó teljesítményének állítja be a 600 ezres foglalkoztatásbővülést, azonban ebben a számban benne vannak a kivándorló magyarok is, akik 200-300 ezerrel növelték a foglalkoztatottak számát, amit tovább hizlalt a közmunkások mintegy 200 ezer fős tábora is. Pogátsa szerint ez a három csoport lényegében megmagyarázza a foglalkoztatásbővülést.

A szakértő szerint Magyarország 2004-es EU-csatlakozása óta jottányit sem javult a hazai gazdaság termelékenysége, hiszen akkoriban 11,3 euró értéket termelt meg egy magyar munkavállaló egy óra alatt, és a 2013-as statisztikai adatok is ugyanekkora értéket mutattak ki. A szakértő szerint a felzárkózási támogatást nem működtetésre adja az EU, hanem ebből kellene a gazdaság szerkezetét megváltoztatni, versenyképesebbé és termelékenyebbé tenni hazánkat. Az EU-s támogatásokkal kapcsolatban Pogátsa megjegyezte: a nettó befizetők, vagyis a nyugat-európai országok is jól járnak, hiszen a források nagy részét az általuk előállított termékekre költjük, másrészt a cégek is sokat profitálnak a közép- és kelet-európai uniós tagállamokon, hiszen például az autógyártók olyan országokban tudnak összeszerelő üzemeket létesíteni, ahol sokkal alacsonyabb bérért dolgoznak.

Óriási problémának nevezte Pogátsa, hogy gdp-arányosan egyre kevesebbet költ hazánk az oktatásra és a már aktív korú munkavállalók átképzési programjaira. Pedig az oktatás az alapja annak, hogy magasabb hozzáadott értékű termelés valósuljon meg hazánkban, amelynek hatására növekedhet a magyar gazdaság termelékenysége.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.