Ezreket foszthat meg a munkájától az új törvénymódosítás

A szociális szövetkezeteket is elérte az államosítás.

MN
2017. 10. 08. 10:36
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Elérte az államosítás a szociális szövetkezeteket is – mondta a Hír TV-nek Németh László, a Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke.

A nyári törvénymódosítás szerint az eddig jól működő társulásokba kötelező bevonni önkormányzatot, illetve karitatív szervezetet. A legtöbb szövetkezet ugyanakkor ezt nem akarja, így inkább megszűnik vagy átalakul, ezzel pedig kétezer ember veszíti el munkáját.

A szociális szövetkezetek egyébként hátrányos helyzetűeket, munkanélkülieket, illetve megváltozott munkaképességű embereket foglalkoztatnak. A tagok hozzák létre, szavazva döntenek az ügyeikről. Mindenkinek egyforma, azaz egy szavazata van, és bevételük az általuk megtermelt javakból származik.

A szervezet országos elnöke államosításról beszél. „Van 3000 szociális szövetkezet, és van 260 olyan szociális szövetkezet, amit a Belügyminisztérium hozott létre önkormányzati taggal, közfoglalkoztatásra. És tulajdonképpen ezt a modellt akarják az összes 3000 szociális szövetkezetre rányomni” – hangsúlyozta Németh László.

A Szociális Szövetkezetek Országos Szövetségének elnöke szerint a közfoglalkoztatás pedig nem önfenntartó, állami támogatásra szorul. Ezért – az önkormányzatokon keresztül – az állami befolyás mindig ott lesz a szociális szövetkezetekben.

Németh László úgy véli, a receptnek van még egy fő összetevője: uniós milliárdokhoz juttatni a haverokat. „A médiában elég nagy sajtóvisszhangot kapott, hogy a Farkas Flórián-féle Híd a munka világába, illetve az ESZOSZ kapott, Farkas Flórián ötmilliárdot, az ESZOSZ hárommilliárdot, és mind a kettő közfoglalkoztatásra kapta. Tehát az EU-s pénzeket átcsatornázzák a politikai közfoglalkoztatás pénzeibe meg a saját klientúrájának a finanszírozásába, és ugye lehet tudni, hogy egyetlenegy munkahelyet sem hoztak létre” – mutatott rá Németh László.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.