Gyanúsan olcsó, vegyszerezett csirkemáj érkezik Brazíliából

Hamarosan korlátozhatják a dél-amerikai baromfinak az Európai Unióba való behozatalát.

Horváth Attila
2017. 10. 02. 19:10
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fagyasztva, félkilogrammos kiszerelésben kapható Magyarországon is a Brazíliából származó csirkemáj, aminek már az ára is fölöttébb gyanús. A Tescóban 199, az Auchanban 175 forintba kerül a Perdix márkájú termék. – Kopasztás után a baromfit hűteni kell. Európában jellemzően szeles hűtést alkalmazunk, azaz a levegő áramoltatásával oldjuk meg. A braziloknál azonban a vizes hűtés a jellemző. Ilyenkor alacsony hőmérsékletű vízbe mártják a testeket. A folyadékban antibakteriális és egyéb anyagok találhatók, ezek a vegyszerek azonban Európában nem megengedettek, ugyanakkor egyelőre elnézik Brazíliának – mondta lapunknak Csorbai Attila, a Baromfi Terméktanács igazgatója.

Hozzátette, a világ különböző régióiban jelentősen eltér a baromfihús előállítási költsége, így természetesen a végső ára is. Az Egyesült Államokban és Brazíliában kapható legolcsóbban, ezért is nő dinamikusan a termelés. Ennek részben éghajlati okai vannak: ezekben az országokban az alaptakarmányok, mint a szója és a kukorica, hatalmas mennyiségben állíthatók elő, ráadásul nem tiltják a genetikailag módosított termékeket (GMO) sem. Tehát olyan növényhibridekkel dolgoznak, amelyek termesztésére Magyarországon nincs lehetőség. A szakember hozzátette, az Európai Unióban a legszigorúbbak a különböző állategészségügyi, élelmiszer-biztonsági és állatjóléti jelölésekre vonatkozó előírások. Ezek további többletköltséget jelentenek az itteni termelésben.

– A fogyasztókra gyakorolt negatív hatásról nem tudunk, de fontos, hogy minden egyes csirkemájat nem lehet ellenőrizni. Ezekben az országokban a termelés körülményeinek szabályozása nem túl feszes. Így aztán mindig fölvetődnek kételyek azzal kapcsolatban, pontosan mit tartalmazhatnak a termékek. A hatóságok feladata, hogy ellenőrizzék a biztonságot.

Az utóbbi időben sok szállítmányt fordítottak vissza az angol, holland, német kikötőkből Brazíliába – mondta Csorbai Attila. Hozzátette, a Kínában nemrég kitört brazil húsbotrány után szigorított ellenőrzést vezetett be az EU, és rengeteg szalmonellás terméket talált. A terméktanács igazgatója hangsúlyozta, a magyar és a brazil máj ízében egy átlagos fogyasztó nem talál különbséget. Ugyanakkor az olcsó brazil májnak sajnos árletörő hatása van, így ugyanannyit kell kérniük a kifogástalan magyar fagyasztott termékért. Hiába tudják, hogy nyomon követhető, ellenőrzött, biztonságos, ez a fogyasztókat nem érdekli. A friss máj kilója egyébként jelenleg 6-700 forint körül mozog a henteseknél, a magyarok pedig jellemzően inkább még ezt részesítik előnyben, nem a mélyhűtőben található élelmiszert.

Csorbai Attila hangsúlyozta, nemsokára kezdődnek a dél-amerikai országokkal a kereskedelmi tárgyalások, az unió csökkenteni szeretné az Európába behozható baromfihús mennyiségét. Evégett védővámokat próbálnak bevezetni, illetve szeretnék lejjebb vinni a hús kvótamennyiségét.

A téma legfrissebb hírei

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Google News
A legfrissebb hírekért kövess minket az Magyar Nemzet Google News oldalán is!

Címoldalról ajánljuk

Tovább az összes cikkhez chevron-right

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.