Kivonulást fontolgat a Tesco, miközben tárgyal a szakszervezetekkel?

A Magyar Idők értesülései szerint ha sztrájkkal fenyegetőznek a dolgozók, meggondolják, maradjanak-e hazánkban. A cég cáfol.

MN
2017. 10. 02. 6:09
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Kivonulhat a Tesco hazánkból, sőt a négy kelet-közép-európai leányvállalatot összefogó Tesco Europától is megválhat jövőre, ha kitartanak követeléseik mellett a helyi munkavállalók, és sztrájkokkal tizedelik a napi bevételeket. Az anyacégnek az európai üzleti terv szerint esze ágában sincs tovább emelni a béreket és a létszámot egyetlen országban sem – értesült a Magyar Idők a londoni központban működő menedzsment a neve elhallgatását kérő egyik tagjától.

A londoni forrás szerint egyáltalán nem szerepel az üzleti tervben, hogy a leányvállalatoknál fejlesszék a dolgozói állományt, hiszen éppen a régiós szinten folyamatban lévő, hazánkban például 250 fő csoportos leépítését jelentő központi racionalizálás is a céges költségek optimalizálását célozza.

A Tesco sajtóosztálya egymondatos közleményben reagált a Magyar Idők cikkére. Mint írta: „a Tesco továbbra is elkötelezett a hosszú távú és fenntartható magyarországi és közép-európai működés mellett”. 

Eközben az MTI beszámolója szerint hétfőn délután két órakor folytatódnak a tárgyalások a béremelésről és a munkavállalói létszámbővítésről a Tesco és a társaságnál működő érdekképviseletek, a Kereskedelmi Dolgozók Független Szakszervezete (KDFSZ) és a Kereskedelmi Alkalmazottak Szakszervezete (KASZ) között.

A beszámoló szerint a Tesco Global Áruházak Zrt. a múlt héten hétfőn juttatta el a szakszervezetekhez az általuk korábban kért béremelésre és a létszámra vonatkozó jelentést.

A KASZ korábban arról számolt be, hogy a Tesco a szakszervezeteknek eljuttatott jelentés szerint elfogadja a béremelésre vonatkozó követeléseket, és szeptember 1-jétől visszamenőleg bruttó 179 000 forintra emeli a legkisebb keresetű munkavállalók bérét. (Eddig a bér 176 000 forint volt.)

Bubenkó Csaba, a KDFSZ elnöke korábban azt közölte, hogy „a Tesco által átküldött jelentésben a KDFSZ szerint a szakszervezetek 15 százalékos létszámemelésre vonatkozó sztrájkkövetelése nem teljesül”.

Az MTI felhívja a figyelmet arra, hogy a hétfői tárgyalás eredményét vélhetőleg befolyásolja majd a Tesco országos szintű munkavállalói létszámfelmérése, amely szerdán kezdődött egy dunántúli megyeszékhelyen, és a célja, hogy boltméretekre és -típusokra lebontva meghatározza a megfelelő színvonalú szolgáltatáshoz szükséges minimális dolgozói létszámot.

Karsai Zoltán, a KASZ sztrájkbizottsági elnöke korábbi beszámolója szerint az átvilágítási sorozat tapasztalatai hatással lesznek a szakszervezetek által javasolt létszámbővítésre, hiszen ennek fényében kapnak pontos képet az áruházláncban uralkodó állapotokról, a munkavállalók létszámáról és leterheltségéről.

Bubenkó Csaba korábban a szakszervezeti követelések közül kiemelte a 25 százalékos béremelést, a 15 százalékos létszámbővítést. A bérkövetelésről kifejtette, hogy a szakszervezetek a 2016. évi tescós bérek 25 százalékos emelkedését tartják szükségesnek, hogy a legalacsonyabb keresetű dolgozók fizetése is érje el a bruttó 180 ezer forintot.

A szakszervezeti követelések elfogadásáért a KASZ és a KDFSZ szeptember 8-án 16 órától 24 óráig, szeptember 9-én pedig 10 órától 24 óráig tartott országos sztrájkot a Tescónál.

A Tescónál a KASZ-nak 2500, a KDFSZ-nek pedig 1000 tagja van.

A Tesco Magyarországon 206 üzlettel bír, ebből 112 hipermarket. A cég 20 ezer munkavállalót foglalkoztat.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.