Komoly szerepe lehetett a paksi bővítésben a kormány német tanácsadójának

Vlagyimir Putyint is közelről ismeri Klaus Mangold, akit Lázár János mutatott be Orbán Viktornak.

MN
2017. 10. 17. 5:56
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

A paksi bővítés több fontos szakaszában is feltűnt az a Vlagyimir Putyint is közelről ismerő német üzletember, Klaus Mangold, aki évek óta tanácsadóként dolgozik a magyar kormánynak – írja a Direkt36 tényfeltáró cikkében, amely a 444-en jelent meg,

A lap szerint Mangold előkészített egy 2013-as titkos találkozót, ahol Orbán és Szergej Kirijenko, az orosz atomenergia-vállalat, a Roszatom vezetője is jelen volt. A megbeszélésen lényegében eldőlt, hogy a magyar kormány nemzetközi tender kiírása nélkül az oroszokra bízza a paksi atomerőmű bővítését. A Direkt36 forrásai szerint az európai üzleti elitben is jó kapcsolatokat ápoló Mangoldnak szerepe volt abban is, hogy a projekt elfogadhatóvá váljon az Európai Unió és a nyugati üzleti körök által.

Várhatóan ugyanis nyugati cégek is részesülnek majd az oroszok által vezetett projekt munkáiból. A német tevékenysége iránt érdeklődött a parlament nemzetbiztonsági bizottsága is, a testület tagjainak tájékoztatót is tartottak a titkosszolgálatok. Egy bizottsági forrás szerint az elhangzottakból azt a következtetést vonták le, hogy Mangold egy „érdekérvényesítő személy”, „aki pacifikálta Paksot”. A forrás szerint ez azt jelentette, szerepe volt abban, hogy „a projektet ne egyszerűen orosz beruházásként kezeljék” a nyugati körökben, és ezzel „legitimáltatta a beruházást”.

A 70-es éveiben járó Mangold évtizedek óta Európa legmagasabb üzleti köreiben mozog, és híres arról, hogy különösen jó kapcsolatokkal bír Oroszországban. Vlagyimir Putyin orosz elnököt például személyesen ismeri a 90-es évek eleje óta. A Direkt36 szerint Mangold megjelenése egy időben történt azzal, hogy a magyar kormány elkezdett egyre intenzívebben közeledni Oroszországhoz. A német üzletember magyarországi kapcsolattartója Lázár János, aki egyaránt fontos szerepet játszik a paksi bővítésben, és jó német vállalati kapcsolatai vannak. Orbánnak is ő mutatta be Mangoldot.

Egy kormányzati forrás a lapnak azt mondta, hogy többek között akkor használják Mangold tudását, amikor az aktuális orosz–magyar ügyeket készítik elő. Konkrét ügyekben támaszkodnak rá, így többek között a paksi bővítésnél is segítette a kormányt. A tárgyalóasztalnál ugyanakkor hivatalosan nem jelenik meg, „a háttérben tevékenykedik, szürke eminenciás”.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.