Paksi bővítés: itt a bizottság döntése

Az MVM Csoporttól teljesen független irányítás alatt kell működnie – szögezték le.

MN
2017. 10. 06. 18:26
VéleményhírlevélJobban mondva - heti véleményhírlevél - ahol a hét kiemelt témáihoz fűzött személyes gondolatok összeérnek, részletek itt.

Fordítási munkákra is hivatkozva húzta a paksi bővítéssel kapcsolatos döntésének nyilvánosságra hozatalát az Európai Bizottság, a döntés végül pénteken jelent meg, angol nyelven – szúrta ki az Index.

Ebben egyebek mellett szerepel, hogy a bizottság versenyjogi igazgatósága abban az esetben tartja a belső piac szabályainak megfelelőnek a paksi bővítés állami finanszírozását, ha az atomerőművet üzemeltető cég a nyereséget a magyar államnak fizeti meg. A nyereséget további termelési kapacitás megépítésére nem szabad fordítani.

Magyarországnak emellett biztosítania kell, hogy a Paks II. által termelt áramot piaci alapon, átláthatóan kell a létező árampiaci platformokon keresztül értékesítenie. Paks II. teljes áramtermelésének legalább 30 százalékát a HUPX, Magyar Szervezett Villamosenergia-piac Zrt.-n keresztül kell értékesítenie. Más hasonló áramkereskedelmi platformok használatához az Európai Bizottság előzetes engedélyére lesz szükség.

A fennmaradó megtermelt áramot Paks II.-nek átlátható módon, árverés útján kell értékesítenie. Az árverések feltételeiről a magyar energiaszabályozónak kell majd döntenie, ahhoz hasonló módon, ahogy most az MVM Partner értékesíti jelenleg a Pakson termelt áramot.

Magyarországnak azt is biztosítania kell, hogy az utóbbi csomaggal kapcsolatos kínálatok és ajánlatok azonos piaci feltételekkel más engedéllyel rendelkező kereskedők számára is hozzáférhető lesz. Ezenfelül a bizottság kikötötte, hogy Magyarországnak biztosítania kell, hogy Paks II. az MVM Csoporttól teljesen független irányítás alatt működjön – teszi hozzá az Index.

Aszódi Attila, a paksi atomerőmű kapacitásának fenntartásáért felelős államtitkár pénteki blogbejegyzésében hangsúlyozta: a paksi atomerőmű bővítése stratégiai fontosságú beruházás energiapolitikai szempontból. Az atomerőmű nyereséget is termel majd, ezt alátámasztja az Európai Bizottság határozata – írja az MTI.

A Miniszterelnökség államtitkára felidézte, hogy az Európai Bizottság 2015 novemberében indított mélyreható vizsgálatot a projekt gazdaságosságára és az állami támogatás kérdésére vonatkozóan.

Aszódi Attila kiemelte: részletes és hosszan tartó vizsgálatai eredményeképpen az Európai Bizottság határozatában rögzítette, hogy a Paks II. projekt állami finanszírozása az európai uniós joggal összhangban történik.

A projekt állami finanszírozása ugyan állami támogatásnak minősül, de az kompatibilis az erre vonatkozó európai szabályokkal. Az állami támogatás mindössze abban áll, hogy a projekt által várhatóan megtermelt profit kismértékben elmarad attól a szinttől, amelyet egy piaci magánbefektető egy hasonló beruházástól elvárna – fogalmazott az államtitkár.

A beruházás közös európai célt szolgál, profitot termel, az állam befektetése a projektbe ösztönző hatású, megfelelő, arányos, piaci hibát küszöböl ki, valamint nem torzítja aránytalanul a magyar és a regionális villamosenergia-piacot – foglalta össze.

A 16 hónap időtartamú, a fővállalkozói szerződés közvetlen megvalósítását felfüggesztő állapotot eredményező európai bizottsági vizsgálat lezárultával az utolsó uniós akadály is elhárult a projekt elől. Az orosz féllel közösen azon dolgoznak, hogy az új blokkok 2026–2027-ben kereskedelmi üzembe léphessenek – jelezte az államtitkár.

Aszódi Attila leszögezte: Paks II. nélkül nincs hosszú távú biztonságos és klímabarát áramellátás Magyarországon. A paksi új blokkokban megtermelt áram részben ellensúlyozni tudja a növekvő fogyasztás és az öregedő erőművek bezárása következtében várható villamosenergia-hiányt.

Az új blokkok által termelt bevételek elegendőek lesznek a költségek fedezésére, beleértve a tőkét, a tőke költségeit – amelyek tartalmazzák a kamatkiadásokat is –, valamint az üzemanyag, az üzemeltetés, a karbantartás, a hulladékkezelés és a majdani leszerelés költségeit, sőt a beruházás nyereséget is termel – hangsúlyozta.

Az Európai Bizottság szerint a Paks II. projekt összhangban van az EURATOM szerződés célkitűzéseivel és segít azokat teljesíteni. Összeurópai érdekeket is szolgál, mert erősíti az uniós ellátásbiztonságot a villamosenergia-piacon – mutatott rá Aszódi Attila.

Ne maradjon le a Magyar Nemzet legjobb írásairól, olvassa őket minden nap!

Portfóliónk minőségi tartalmat jelent minden olvasó számára. Egyedülálló elérést, országos lefedettséget és változatos megjelenési lehetőséget biztosít. Folyamatosan keressük az új irányokat és fejlődési lehetőségeket. Ez jövőnk záloga.